Onderzoek naar artrose tijdens vrije val met vliegtuig

Geplaatst door Eugène Mathijssen op 24 jun 2021

Europese wetenschappers gaan 31 keer een vrije val van 20 seconden maken om het ziekteproces achter artrose te ontrafelen. Op het moment van zo’n ‘parabool’ verkeert alles in het vliegtuig in gewichtsloosheid. De focus van dit experiment zal komen te liggen op hoe membranen in kraakbeen op zwaartekracht en gewichtsloosheid reageren.


Duitse en Zwitserse wetenschappers willen parabolische vluchten gebruiken om de invloed van zwaartekracht te onderzoeken op biochemische processen in kraakbeencellen. Een parabool is een vrije val als de piloot tijdelijk het gas voor de motoren volledig terugneemt. Alles wat zich in het vliegtuig bevindt, verkeert dan ongeveer 20 seconden in gewichtloosheid. Dit is niet heel lang, maar toch voldoende om allerlei technische, medische en wetenschappelijke experimenten uit te voeren. In dit geval wordt de parabool gebruikt om verder onderzoek te doen naar artrose.

Zwaartekracht

Mensen die na een langdurig verblijf in het ziekenhuis weer naar huis mogen, kennen het probleem. Ze moeten eerst langzaam leren lopen, omdat de gewrichten niet meer functioneren als voor de ziekte. Dit ervaren ook astronauten die een lange periode in gewichtsloosheid in de ruimte hebben doorgebracht. Er kunnen tekenen van slijtage optreden, omdat kraakbeencellen reageren op zwaartekracht. Om te onderzoeken hoe deze cellen zich in gewichtloosheid gedragen, gaan twee wetenschappers experimenteren tijdens parabolische vluchten in Frankrijk. De focus zal liggen op bepaalde membraankanalen van de chondrocyten (kraakbeencellen). Men vermoedt dat deze openen en sluiten door mechanische spanning, die tijdens gewichtloosheid dus niet aanwezig is.

Ziektemechanisme artrose

De chondrocyten worden in kleine meetkamers met voedingsvloeistof gekweekt. De wetenschappers zijn van plan om tijdens elke vlucht chondrocyten te bestuderen in meer dan 2.300 kleine meetkamers onder verschillende omstandigheden. De parabolische vluchten vertrekken vanaf de luchthaven Bordeaux-Mérignac in Frankrijk. Per vlucht worden 31 parabolen gevlogen. Met de resultaten van de experimenten hopen de onderzoekers inzicht te krijgen in de degeneratie van kraakbeen, zowel bij gewichtloosheid als op aarde. Deze moeten uiteindelijk ook nieuwe inzichten opleveren in het ziektemechanisme bij artrose.

Bronartikel

Het bronartikel is online in te zien.

Beoordeling van dit artikel:
Eugene Matthijssen

Geschreven door Eugène Mathijssen

Hoofdredacteur van Bewegen zonder Pijn. Gezondheidsjournalist en auteur van diverse gezondheidsboeken. Zijn belangstelling gaat vooral uit naar alternatieve behandelingsmogelijkheden en andere natuurlijke kruiden en substanties met geneeskrachtige eigenschappen.
Neem contact op Eugène Mathijssen

Deel dit bericht

Deel via e-mail

Blijf gratis op de hoogte

Tip: blijf gratis op de hoogte van het laatste artrose nieuws. Meld u aan!

Let op: het noemen van merknamen in uw reacties is niet toegestaan. Doet u dit toch, dan wordt uw reactie direct verwijderd.

Reacties