Bijna kwart hernia-operaties heeft niet het gewenste effect

Geplaatst door Eugène Mathijssen op 29 apr 2021

Last van lage rughernia? Een operatie is niet altijd succesvol. Ruim een kwart van de patiënten blijft pijn houden en heeft een nieuwe ingreep of een andere behandeling nodig. De uitkomsten van dit onderzoek zijn vooral van belang voor in de spreekkamer om de kansen en risico’s vooraf met de patiënt te kunnen bespreken.


Een kwart van de hernia-operaties is niet succesvol. Binnen jaar na de ingreep is er een nieuwe behandeling nodig. Deze conclusie trekken de Nederlandse zorgverzekeraars samen met een aantal grote ziekenhuizen na het bestuderen van de declaraties van 7000 patiënten.

Zware pijnstillers

De basis van dit onderzoek werd gevormd door declaraties van patiënten die tussen juli 2015 en juni 2016 een operatie aan lage rughernia hadden ondergaan. Het was al bekend dat het slagingspercentage van deze ingreep op 70 procent lag. Het was echter niet bekend wat er met de patiënten gebeurde die toch klachten bleven houden. Dat is nu op basis van de declaraties inzichtelijk geworden. Van alle geopereerde herniapatiënten bleef 23 procent pijn houden. Ze ondergingen een nieuwe operatie of een wortelblokkadebehandeling. Ook kregen ze zware pijnstillers – zoals opiaten – voorgeschreven als pijnbestrijding.

Niet zaligmakend

Volgens Ronald Bartels, neurochirurg aan het Radboud Universitair Medisch Centrum in Nijmegen, is een hernia-operatie niet zaligmakend. “Er is geen garantie voor succes,” zegt hij. “Wel kunnen we de uitkomsten van dit onderzoek gebruiken om de kansen en risico’s van zo’n operatie vooraf met de patiënt te bespreken.”
Dit onderzoek is een goed voorbeeld hoe zorgaanbieders en zorgverzekeraars slim met elkaar kunnen samenwerken om de kwaliteit van de zorg te verbeteren.

Bronartikel

Het bronartikel is online in te zien.

Beoordeling van dit artikel:
Eugene Matthijssen

Geschreven door Eugène Mathijssen

Hoofdredacteur van Bewegen zonder Pijn. Gezondheidsjournalist en auteur van diverse gezondheidsboeken. Zijn belangstelling gaat vooral uit naar alternatieve behandelingsmogelijkheden en andere natuurlijke kruiden en substanties met geneeskrachtige eigenschappen.
Neem contact op Eugène Mathijssen

Deel dit bericht

Deel via e-mail

Blijf gratis op de hoogte

Tip: blijf gratis op de hoogte van het laatste artrose nieuws. Meld u aan!

Let op: het noemen van merknamen in uw reacties is niet toegestaan. Doet u dit toch, dan wordt uw reactie direct verwijderd.