Hoe slopend is hardlopen voor knieën en heupen?

Geplaatst door Eugène Mathijssen op 24 mrt 2023

Met hardlopen sloop je je knieën en heupen. Daar zijn de meeste orthopeden het wel over eens. Maar is dat wel zo? Amerikaanse wetenschappers zochten het uit en kwamen met een verrassende conclusie.

Hardlopers krijgen vaak de waarschuwing dat ze hun knieën aan het vernietigen zijn. “Blijf maar lekker op de stoep of straat met je gewrichten bonzen en de artrose komt vanzelf,” is de boodschap van veel orthopeden. Uit een nieuwe studie blijkt echter dat hardlopers niet meer kans op heup– of knieartrose hebben naarmate ze langer, sneller en vaker rennen.

Kwaliteit kraakbeen

Er wordt algemeen aangenomen – ook onder artsen – dat door het vaak en intensief gebruiken van gewrichten de kwaliteit van het kraakbeen achteruit gaat. Daardoor neemt de kans op artrose toe. Onderzoekers van de Northwestern University in de Verenigde Staten ontdekten dat dit niet het geval is. Ze ondervroegen 3.804 recreatieve hardlopers die deelnamen aan de Marathon van Chicago in 2019 of 2021. Er werden vragen gesteld over o.a. hoeveel jaar ze renden, wat hun gemiddelde hardlooptempo was en of er artrose in de familie voorkwam.

Voltooide hardloopkilometers

Hardlopers die op de enquête reageerden, waren gemiddeld net geen 44 jaar oud, liepen 45 kilometer per week in een tempo van 13 kilometer per uur en deden dit meestal al 15 jaar lang. Verrassend genoeg vonden de onderzoekers geen verband tussen een verhoogd risico op knie- of heupartrose en hardlopen. Ook het aantal jaren dat iemand hardloopt, het aantal voltooide hardloopkilometers en het hardlooptempo speelden geen rol.

Mensen zijn geen auto’s

“We worden vaak vergeleken met auto’s,” zegt orthopedisch sportchirurg Vehniah Tjong die nauw bij deze studie betrokken was. “Als je mensen vergelijkt met auto’s, is het een logische denkwijze dat hoe meer je je gewrichten gebruikt, hoe meer ze gaan slijten. Maar een gewricht is echt een actief, levend deel van het lichaam, bijna als een orgaan. Het heeft blijkbaar het vermogen om zich te herstellen van een repeterende en intensieve inspanning.”

Bronartikel

Het bronartikel is online in te zien.

Beoordeling van dit artikel:
Eugene Matthijssen

Geschreven door Eugène Mathijssen

Hoofdredacteur van Bewegen zonder Pijn. Gezondheidsjournalist en auteur van diverse gezondheidsboeken. Zijn belangstelling gaat vooral uit naar alternatieve behandelingsmogelijkheden en andere natuurlijke kruiden en substanties met geneeskrachtige eigenschappen.
Neem contact op Eugène Mathijssen

Deel dit bericht

Deel via e-mail

Blijf gratis op de hoogte

Tip: blijf gratis op de hoogte van het laatste artrose nieuws. Meld u aan!

Let op: het noemen van merknamen in uw reacties is niet toegestaan. Doet u dit toch, dan wordt uw reactie direct verwijderd.