Meeste patiënten met heupartrose hebben slecht seksleven

Geplaatst door Eugène Mathijssen op 14 jul 2023

Heupartrose en seks gaan niet goed samen, zo blijkt uit een recent uitgevoerde studie. Ongeveer 70 procent van de patiënten geeft aan beperkt te worden in seksuele activiteit als gevolg van angst, depressie en stress. Volgens de onderzoekers moet dit een punt van aandacht zijn voor de orthopeed.

 

De meerderheid van de patiënten met heupartrose ervaart problemen in hun seksleven. Een aanzienlijk deel van hen geeft aan seksueel ontevreden te zijn. Maar liefst 70 procent meldt dat factoren zoals angst, stress en vooral depressie hun zin in seks belemmeren. Deze bevindingen zijn gepubliceerd in het International Journal of Rheumatic Diseases. Volgens David Hunter van de Universiteit van Sydney moeten orthopeden zich bewust zijn van de impact van heupartrose op de seksuele activiteit van hun patiënten. Het is belangrijk om dit onderwerp met hen te bespreken en zo de kwaliteit van het seksleven van patiënten met heupartrose te verbeteren.

Tevredenheid

In een studie onderzocht Hunter de seksuele activiteit en tevredenheid bij patiënten met heupartrose. De deelnemers waren 40 jaar of ouder en hadden vijf tot zeven dagen per week last van heuppijn. Van de 152 deelnemers meldde 70% dat heupartrose hun seksuele activiteit verstoorde. De bevindingen benadrukken het belang van het meenemen van seksuele activiteit bij het beoordelen van de kwaliteit van leven bij heupartrose.

Met patiënten bespreken

“Onze bevindingen tonen aan dat een groot deel van de patiënten met heupartrose seksueel actief blijft. Bij het overgrote deel daarvan wordt echter de seksuele activiteit verstoord,” zegt Hunter. “Orthopeden zouden ook met hun patiënten moeten bespreken hoe deze aandoening hun seksleven beïnvloedt. Dit om de angst weg te nemen en de kwaliteit van het leven te verbeteren.”

Lees ook het artikel Reuma en seksualiteit kunnen heel goed samen.

Bronartikel

Het bronartikel is online in te zien.

Beoordeling van dit artikel:
Eugene Matthijssen

Geschreven door Eugène Mathijssen

Hoofdredacteur van Bewegen zonder Pijn. Gezondheidsjournalist en auteur van diverse gezondheidsboeken. Zijn belangstelling gaat vooral uit naar alternatieve behandelingsmogelijkheden en andere natuurlijke kruiden en substanties met geneeskrachtige eigenschappen.
Neem contact op Eugène Mathijssen

Deel dit bericht

Deel via e-mail

Blijf gratis op de hoogte

Tip: blijf gratis op de hoogte van het laatste artrose nieuws. Meld u aan!

Let op: het noemen van merknamen in uw reacties is niet toegestaan. Doet u dit toch, dan wordt uw reactie direct verwijderd.