Astronauten zoeken naar medicijnen bij artrose

Geplaatst door Eugène Mathijssen op 23 mei 2019

Astronauten blijken extra gevoelig te zijn voor de ontwikkeling van posttraumatische artrose. Onlangs leverde het ruimtevaartuig SpaceX Dragon een kweeksysteem met bot, kraakbeen en gewrichtsvloeistof af om dit nader te onderzoeken. Dit moet leiden tot medicijnen die slijtage na een gewrichtsbeschadiging moeten stoppen.

Astronauten medicijnen artrose
Waarom resulteren verwondingen bij de één wel in posttraumatische artrose en bij de ander niet? Dat wordt momenteel onderzocht in het internationale ruimtestation ISS. Begin deze maand werd daar door het ruimtevaartuig SpaceX Dragon CRS-17 een kweeksysteem met bot, kraakbeen en gewrichtsvloeistof afgeleverd.

Posttraumatische artrose

Het kraakbeen van de gewrichten kan na een botbreuk of bandletsel extra snel slijten door bijvoorbeeld een andere manier van bewegen. Dit heet posttraumatische artrose en kan vele jaren na een ongeluk alsnog optreden. Tijdens hun werkzaamheden aan boord van het ruimtestation lopen astronauten regelmatig verwondingen op. Daardoor neemt de kans op posttraumatische artrose bij de bemanningsleden toe. De slijtage aan het kraakbeen wordt versneld door de gewichtsloosheid en straling aan boord van ISS.

Zwaartekracht

Met het menselijk donormateriaal kunnen onderzoekers de ontwikkeling van posttraumatische artrose volgen. Bovendien kunnen geneesmiddelen worden getest om kraakbeenverlies te voorkomen. Verder kunnen de effecten van zwaartekracht en straling op het weefsel worden bestudeerd. Dit onderzoek in de ruimte kan mogelijk leiden tot de ontdekking van nieuwe behandelmethoden om na een gewrichtsbeschadiging de progressie van artrose te stoppen.

Bronartikel

Het artikel is online in te zien.

Beoordeling van dit artikel:
[Totaal: 2   Gemiddelde:  3/5]
Eugene Matthijssen

Geschreven door Eugène Mathijssen

Hoofdredacteur van Bewegen zonder Pijn. Gezondheidsjournalist en auteur van diverse gezondheidsboeken. Zijn belangstelling gaat vooral uit naar alternatieve behandelingsmogelijkheden en andere natuurlijke kruiden en substanties met geneeskrachtige eigenschappen.
Neem contact op Eugène Mathijssen

Deel dit bericht

Deel via e-mail

Blijf gratis op de hoogte

Tip: blijf gratis op de hoogte van het laatste artrose nieuws. Meld u aan!

Let op: het noemen van merknamen in uw reacties is niet toegestaan. Doet u dit toch, dan wordt uw reactie direct verwijderd.

Reacties