Corticosteroïd injectie heeft geen effect bij knie-artrose

Geplaatst door Eugène Mathijssen op 6 jun 2017

Het toedienen van een corticosteroïd injectie om de drie maanden gedurende twee jaar heeft geen positief effect bij knie-artrose. In vergelijking met een placebo-injectie was er geen sprake van een significant verschil in pijn. Bovendien was het verlies aan kraakbeenweefsel vele malen groter. Dit blijkt uit een onderzoek van het Tufts Medical Boston Center in Amerika.

Kraakbeenschade

Een ontsteking van het gewrichtsvlies komt veel voor bij artrose. Dit wordt geassocieerd met een toename van de slijtage aan het kraakbeen. Een corticosteroïd injectie in het gewricht kan deze ontstekingen verminderen, zodat de pijn afneemt en er minder nieuwe slijtage ontstaat. Maar deze ontstekingsremmer blijkt los hiervan toch een negatief effect te hebben op kraakbeen.

Onvoldoendes ondersteuning

De Amerikaanse onderzoekers verrichtten hun studie bij 140 patiënten met knie-artrose, wat bij deze mensen gepaard ging met ontstekingen. Eén groep kreeg om de 12 weken gedurende twee jaar een corticosteroïd injectie toegediend. De resterende deelnemers kregen een injectie met een zoutoplossing, die geen geneeskrachtige werking had. Vastgesteld werd, dat het uiteindelijke verlies aan kraakbeenweefsel bij de corticosteroïd-groep aanzienlijk groter was dan bij mensen die geïnjecteerd waren met een zoutoplossing. Bovendien was er geen sprake van een sterkere afname van de pijn bij de mensen die een corticosteroïd injectie kregen. De bevindingen van het onderzoeksteam zijn, dat deze behandeling onvoldoende blijvende ondersteuning geeft aan patiënten met knie-artrose.

Beoordeling van dit artikel:
Eugene Matthijssen

Geschreven door Eugène Mathijssen

Hoofdredacteur van Bewegen zonder Pijn. Gezondheidsjournalist en auteur van diverse gezondheidsboeken. Zijn belangstelling gaat vooral uit naar alternatieve behandelingsmogelijkheden en andere natuurlijke kruiden en substanties met geneeskrachtige eigenschappen.
Neem contact op Eugène Mathijssen

Deel dit bericht

Deel via e-mail

Blijf gratis op de hoogte

Tip: blijf gratis op de hoogte van het laatste artrose nieuws. Meld u aan!

Let op: het noemen van merknamen in uw reacties is niet toegestaan. Doet u dit toch, dan wordt uw reactie direct verwijderd.