Injecteerbare pleister bij knie-artrose stapje dichterbij

Geplaatst door Eugène Mathijssen op 11 apr 2019

Binnen twee jaar wordt de injecteerbare pleister klinisch getest bij tien patiënten met knie-artrose. Deze in Nederland ontwikkelde techniek strijkt als het ware het beschadigde kraakbeen weer glad. Bij paarden blijkt deze nieuwe behandeling prima resultaten te geven.

Injecteerbare pleister knie-artrose
De Universiteit van Twente maakt serieus werk van de injecteerbare pleister die beschadigd kraakbeen kan herstellen. Binnen twee jaar wordt deze veelbelovende behandeling uitgetest op 10 patiënten met knie-artrose. Bij paarden bleek deze innovatieve methode te werken. Binnen zeven maanden was het door artrose aangetaste kraakbeen weer keurig hersteld.

Suikermoleculen

Professor Marcel Karperien vindt ‘injecteerbare pleister’ eigenlijk een misleidende naam. Pleister verwijst meer naar pleisterwerk. Deze methode strijkt het kraakbeen glad, zoals bouwvakkers een muur gladstrijken. Hij en zijn team ontwikkelden een vulmiddel dat met een tweecomponentenspuit in de knie wordt geïnjecteerd. De vloeistoffen vullen de beschadigingen van het kraakbeen op met suikermoleculen. Dit komt van nature voor in dit verende weefsel tussen beide gewrichtshelften.

Stamcellen

Eenmaal in knie trekt dit ‘pleistermiddel’ kraakbeencellen aan die zich vermenigvuldigen en het vulmiddel vervangen. Zo worden de defecten hersteld met natuurlijk kraakbeen. Deze behandeling voldoet bij beschadigingen van ongeveer twee vierkante centimeter. Is de schade groter, dan zal het vulmiddel vermengd worden met stamcellen. Op dit moment kijkt Karperien in eerste instantie naar artrose in het kniegewricht. Maar hij is er van overtuigd dat in de toekomst deze behandeling ook kan worden toegepast op de schouder, heup en enkel.

Beoordeling van dit artikel:
Eugene Matthijssen

Geschreven door Eugène Mathijssen

Hoofdredacteur van Bewegen zonder Pijn. Gezondheidsjournalist en auteur van diverse gezondheidsboeken. Zijn belangstelling gaat vooral uit naar alternatieve behandelingsmogelijkheden en andere natuurlijke kruiden en substanties met geneeskrachtige eigenschappen.
Neem contact op Eugène Mathijssen

Deel dit bericht

Deel via e-mail

Blijf gratis op de hoogte

Tip: blijf gratis op de hoogte van het laatste artrose nieuws. Meld u aan!

Let op: het noemen van merknamen in uw reacties is niet toegestaan. Doet u dit toch, dan wordt uw reactie direct verwijderd.