Diabetesmedicijn vertraagt slijtage bij knie-artrose

Geplaatst door Eugène Mathijssen op 27 jun 2019

Soms wordt ontdekt, dat bepaalde medicijnen ook werken bij aandoeningen waarvoor ze niet ontwikkeld zijn. Neem nu het diabetes type 2 medicijn Metformine. Een Australische onderzoeker heeft ontdekt dat zwaarlijvige patiënten met knie-artrose daar veel baat bij kunnen hebben.


Metformine – een medicijn dat meestal voorgeschreven wordt bij diabetes type 2 – kan een beschermend effect hebben bij knie-artrose. Dat suggereert een studie van de Monash Universiteit in het Australische Melbourne. Vier jaar lang werd het effect van dit geneesmiddel onderzocht bij zwaarlijvige mensen met knie-artrose. De deelnemers hadden minder pijn en minder kraakbeenverlies.

Minder pijn

Volgens hoofdonderzoeker YuanYuan Wang nam het kraakbeenverlies bij gebruik van metformine met de helft af in vergelijking met deelnemers die dit medicijn niet kregen. Vertraging van de slijtage kan worden geassocieerd met minder pijn en significante vermindering van het risico op totale knievervanging gedurende zes jaar.

Ook bij gezond gewicht

Wang keek specifiek naar dit medicijn, omdat het meerdere effecten heeft. Naast het beïnvloeden van de bloedsuikerspiegel, vermindert dit medicijn het lichaamsgewicht en ontstekingen. Zeker bij deze laatste twee effecten kunnen patiënten met knie-artrose baat hebben. Hij stelt dat zwaarlijvige mensen met knie-artrose waarschijnlijk het meest baat hebben bij metformine. Bij patiënten met een gezond lichaamsgewicht zal het effect iets minder groot zijn.

Bronartikel

Het bronartikel is online in te zien.

Beoordeling van dit artikel:
Eugene Matthijssen

Geschreven door Eugène Mathijssen

Hoofdredacteur van Bewegen zonder Pijn. Gezondheidsjournalist en auteur van diverse gezondheidsboeken. Zijn belangstelling gaat vooral uit naar alternatieve behandelingsmogelijkheden en andere natuurlijke kruiden en substanties met geneeskrachtige eigenschappen.
Neem contact op Eugène Mathijssen

Deel dit bericht

Deel via e-mail

Blijf gratis op de hoogte

Tip: blijf gratis op de hoogte van het laatste artrose nieuws. Meld u aan!

Let op: het noemen van merknamen in uw reacties is niet toegestaan. Doet u dit toch, dan wordt uw reactie direct verwijderd.