Australische wetenschappers ontdekken medicijn dat artrose kan vertragen

Geplaatst door Eugène Mathijssen op 5 okt 2017

Een Australische farmaceut heeft goedkeuring ontvangen om het geneesmiddel Pentosan Polysulfate Sodium (PPS) klinisch te testen bij patiënten met knie-atrose. Dit middel wordt al decennia gebruikt om bloedstolsels en urineweginfecties bij vrouwen te behandelen. Australische wetenschappers hebben nu ontdekt, dat Pentosan Polysulfate Sodium ook afbraak van kraakbeen in de gewrichten kan vertragen.
artrose

70 procent minder pijn

Deze opzienbarende ontdekking is gedaan door de Australische wetenschappers Professor Peter Ghosh en Dr Jegan Krishnan. Binnenkort publiceren zij hun studie in het BioMed Central’s Journal of Musculoskeletal Disorders. Zij stellen dat Pentosan Polysulfate Sodium zorgt voor een vermindering van de gewrichtspijn met 70 procent. Bovendien zou dit geneesmiddel de ontwikkeling van artrose kunnen vertragen. Daardoor neemt de noodzaak op een gewrichtsvervangende operatie af.

Afbraak kraakbeen gestopt

De klinische onderzoeken zijn bedoeld om na te gaan of injecties met Pentosan Polysulfate Sodium een effectieve en veilige behandeling zijn bij artrose. Het belangrijkste doel daarbij is om vast te stellen of de pijn door dit geneesmiddel afneemt en de afbraak van kraakbeen wordt vertraagd of gestopt. Voor dit baanbrekende onderzoek worden momenteel 100 patiënten met knie-artrose geworven in Queensland en Victoria. De resultaten worden begin 2018 verwacht.

Beoordeling van dit artikel:
[Totaal: 31    Gemiddelde: 4.3/5]

Deel dit bericht

Deel via e-mail

Blijf gratis op de hoogte

Tip: blijf gratis op de hoogte van het laatste artrose nieuws. Meld u aan!

Let op: het noemen van merknamen in uw reacties is niet toegestaan. Doet u dit toch, dan wordt uw reactie direct verwijderd.

Reacties