Benigne fasciculatiesyndroom

Het is een heel vervelend gevoel als een bepaalde spier van uw lichaam voortdurend blijft trillen. In de meeste gevallen is het benigne of goedaardige fasciculatiesyndroom de boosdoener. Belangrijk is wel, dat u deze fasciculaties grondig door een arts laat onderzoeken. Heel soms is dit verschijnsel een voorbode van een ernstige aandoening.

Benigne fasciculatiesyndroom arm

Als de spieren maar blijven trillen

Hebt u voortdurend last van spiertrillingen? Dan is het goed mogelijk dat u last heeft van het benigne of goedaardige fasciculatiesyndroom. Dit is een neurologische stoornis die vaak wordt afgekort tot ‘BFS’. Deze trillingen – fasciculaties – kunnen zich in alle spieren van uw lichaam voordoen. Meestal treden de klachten op in de oogleden, benen en armen. Hoewel het hier om een volstrekt onschuldige aandoening gaat, is het toch essentieel dat de arts een grondige diagnose stelt. Deze verschijnselen kunnen ook een voorbode zijn van amyotrofische laterale sclerose (ALS), multiple sclerose (MS), ziekte van Lyme of de ziekte van Parkinson. Het is dus belangrijk om deze scenario’s uit te sluiten.

Wat zijn de symptomen van het benigne fasciculatiesyndroom?

Vrijwel iedereen heeft er zo nu en dan wel eens last van. Een spiertje – bijvoorbeeld van de oogleden – dat even heel kort trilt. Daarna is dit fenomeen verdwenen en komt het niet meer terug. Wie last heeft van het benigne fasciculatiesyndroom ervaart spiertrillingen die langduriger aanhouden. Dit stopt op het moment dat het gebied waar de fasciculatie optreedt, wordt bewogen. Zodra de spieren zich weer ontspannen, keert het vervelende gevoel terug.
Meestal beginnen de spiertrillingen op één plek om zich vervolgens over het lichaam te verspreiden. Er zijn ook mensen bij wie deze vervelende sensatie zich op één plek blijft voordoen. Dat wordt een ‘hotspot’ genoemd. In spaarzame gevallen kan zo’n hotspot vele jaren actief blijven.
De onwillekeurige spiertrillingen worden veroorzaakt doordat zenuwcellen die de spiervezels prikkelen spontaan ontladen. Het is nog niet duidelijk waarom dit gebeurt. De Amerikaanse Mayo Clinic heeft vastgesteld, dat ongeveer éénderde van de mensen met BFS ook frequent krampen ervaart. Op het moment dat dit het belangrijkste symptoom is, wordt gesproken van het ‘spierkrampfasciculatiesyndroom’. Veel voorkomende symptomen van het benigne fasciculatiesyndroom zijn verder: vermoeidheid, slaapstoornissen en chronische pijn.

Zoeken op internet zorgt voor onnodige angst

De spiertrillingen kunnen gedurende een aantal weken, maanden of zelfs jaren aanhouden. Sommige mensen blijven er hun hele leven lang last van houden. Soms verdwijnen de fasciculaties, maar komen ze na twee tot drie jaar toch weer terug. Dit kan voor veel stress en angst zorgen. Veel mensen zoeken namelijk op internet naar fasciculaties of spiertrillingen en komen dan uit op ernstige ziekten als amyotrofische laterale sclerose (ALS), multiple sclerose (MS) en de ziekte van Parkinson. De angst om door één van deze degeneratieve aandoeningen getroffen te zijn, kunnen de fasciculaties verergeren. Daarom is het belangrijk om u uitgebreid door een arts te laten onderzoeken, zodat deze ziektes uitgesloten kunnen worden. Wanneer u last heeft van het benigne fasciculatiesyndroom, heeft u geen verhoogd risico op ALS.

Hoe wordt de diagnose benigne fasciculatiesyndroom gesteld?

We merkten het al eerder op: er is geen specifiek onderzoek die het benigne fasciculatiesyndroom kan aantonen. De arts moet simpel gezegd alle andere aandoeningen wegstrepen, zodat alleen nog BFS op het lijstje overblijft. Dat is dan vervolgens ook de diagnose. Daarom zal de arts een uitgebreid neurologisch onderzoek uitvoeren. Aan de hand van een elektromyografie (EMG) zal de elektrische spieractiviteit worden gemeten. Zo kan zenuwschade – die nooit aanwezig is bij het benigne fasciculatiesyndroom – worden uitgesloten. Ook zal er een MRI-scan van de hersenen worden gemaakt. Daarnaast test de arts de spierkracht, weerstandsvermogen van de spieren en de peesreflexen.

Hoe wordt het benigne fasciculatiesyndroom behandeld?

Tot op heden is er nog geen geneesmiddel dat het benigne fasciculatiesyndroom kan genezen. De arts zal u mogelijk benzodiazepines voorschrijven. Deze bestrijden niet de spiertrillingen, maar deze medicijnen verminderen de angst en zorgen voor een betere nachtrust. Ook het spierontspannende middel diazepam kan voor een beetje verlichting zorgen bij spiertrillingen. Het langdurige gebruik van magnesium zou mogelijk ook kunnen helpen.

Welke leefstijladviezen kunnen de klachten van het benigne fasciculatiesyndroom verminderen?

Koffie en alcohol kunnen de klachten verergeren. Drink ze dus zo weinig mogelijk. Magnesium heeft een ontspannende invloed op de spieren. Vooral noten, bananen, avocado’s, bladgroenten en donkere chocolade bevatten veel van dit mineraal. Vermijd zoveel mogelijk vermoeidheid en kou. Bestrijd angsten en stress, omdat daardoor de klachten toenemen. Yoga is daar goed geschikt voor.

Deel dit bericht

Stuur door via e-mail Print pagina

Meer artikelen lezen in ons kenniscentrum

Gratis boekje "Bewegen zonder pijn"

Download nu gratis het boekje ‘Bewegen zonder pijn’ t.w.v. € 4,95.

Download gratis

Heeft u vragen? Wij helpen u graag.
Neem contact op.

Beoordeling van dit artikel:
Eugene Matthijssen

Geschreven door Eugène Mathijssen

Hoofdredacteur van Bewegen zonder Pijn. Gezondheidsjournalist en auteur van diverse gezondheidsboeken. Zijn belangstelling gaat vooral uit naar alternatieve behandelingsmogelijkheden en andere natuurlijke kruiden en substanties met geneeskrachtige eigenschappen.
Neem contact op Eugène Mathijssen