Koude winters geen oorzaak van toenemen gewrichtspijn

Geplaatst door Eugène Mathijssen op 4 dec 2015

Veel mensen met artrose en reumatoïde artritis hebben in de winter meer last van pijn en stijfheid dan in de zomer. Het verergeren van de klachten wordt toegeschreven aan het koude en vochtige weer.

Geen enkel bewijs

heeft kou invloed op pijn bij reuma“Onzin,” stelt de Amerikaanse reumatoloog Dr. Proton Rhaman. “Er is geen enkel wetenschappelijk bewijs dat reumatische klachten beïnvloed kunnen worden door het weer.”

In plaats aan koude en vochtigheid schrijft hij de toegenomen klachten in de winter toe aan veranderingen in de luchtdruk. “Als de luchtdruk daalt, is er minder atmosferische druk rond de gewrichten. Daardoor zwellen ze op. Bij ontstoken gewrichten neemt daardoor de pijn en stijfheid toe.”

Fenomeen van Raynaud

Mensen met reumatoïde artritis kunnen het fenomeen van Raynaud ontwikkelen. Daarbij kunnen lage temperaturen wél een rol spelen in het verergeren van de klachten: dan vernauwen de bloedvaten in de voeten en handen zich wanneer het koud is. Daardoor neemt de doorbloeding in deze delen van het lichaam af. De handen en voeten kunnen vervolgens wit of blauw kleuren en verdoofd aanvoelen. Meestal is dit ook pijnlijk. Als de bloedtoevoer weer op gang komt, krijgt u last van tintelingen, zwellingen en nog meer pijn.

Beoordeling van dit artikel:
Eugene Matthijssen

Geschreven door Eugène Mathijssen

Hoofdredacteur van Bewegen zonder Pijn. Gezondheidsjournalist en auteur van diverse gezondheidsboeken. Zijn belangstelling gaat vooral uit naar alternatieve behandelingsmogelijkheden en andere natuurlijke kruiden en substanties met geneeskrachtige eigenschappen.
Neem contact op Eugène Mathijssen

Deel dit bericht

Deel via e-mail

Blijf gratis op de hoogte

Tip: blijf gratis op de hoogte van het laatste artrose nieuws. Meld u aan!

Let op: het noemen van merknamen in uw reacties is niet toegestaan. Doet u dit toch, dan wordt uw reactie direct verwijderd.

Reacties