Kraakbeen in grote dieren en mensen is ‘lachertje’

Geplaatst door Eugène Mathijssen op 5 apr 2016

Mensen hebben in verhouding dunner kraakbeen dan muizen. Dat is de reden dat wij een groter risico lopen op artrose. Om dezelfde reden hebben ook grote dieren meer kans op artrose dan kleinere beestjes. Dat heeft een onderzoeksteam van de faculteit Diergeneeskunde van het UMC Utrecht ‘uitgevogeld’.

Dikte en sterkte kraakbeen

Zo ziet kraakbeen er door de microscoop uitJe zou verwachten dat het kraakbeen dikker en sterker wordt naarmate het lichaamsgewicht van een wezen toeneemt. Niets is minder waar. De onderzoekers bekeken het kraakbeen uit de kniegewrichten van 58 verschillende zoogdieren, en ook dat van de mens. Het gewicht van de dieren liep van een muis van 25 gram op tot een olifant van 4000 kilo. Gedurende vier jaar werd de dikte en sterkte van dit kraakbeen onderzocht.

Kwetsbaar weefsel

Het blijkt dat de dikte van het kraakbeen niet toeneemt naarmate het lichaamsgewicht hoger wordt. Daaruit kan de conclusie getrokken worden, dat grotere dieren in verhouding dunner kraakbeen hebben. Ook de sterkte van dit elastische weefsel bleef constant. Volgens de onderzoekers is dat de reden dat bij grote zoogdieren – en ook bij de mens – het kraakbeen kwetsbaar is.

Beoordeling van dit artikel:
Eugene Matthijssen

Geschreven door Eugène Mathijssen

Hoofdredacteur van Bewegen zonder Pijn. Gezondheidsjournalist en auteur van diverse gezondheidsboeken. Zijn belangstelling gaat vooral uit naar alternatieve behandelingsmogelijkheden en andere natuurlijke kruiden en substanties met geneeskrachtige eigenschappen.
Neem contact op Eugène Mathijssen

Deel dit bericht

Deel via e-mail

Blijf gratis op de hoogte

Tip: blijf gratis op de hoogte van het laatste artrose nieuws. Meld u aan!

Let op: het noemen van merknamen in uw reacties is niet toegestaan. Doet u dit toch, dan wordt uw reactie direct verwijderd.

Reacties