Wetenschappers ontdekken enzymen die rol spelen bij afbraak kraakbeencellen

Geplaatst door Eugène Mathijssen op 6 apr 2017

kraakbeenWetenschappers hebben het mechanisme ontdekt dat leidt tot kraakbeenschade bij artrose. Het gaat om specifieke enzymen die het evenwicht tussen de productie en afbraak van kraakbeen verstoren. Deze studie van de Universiteit van Oxford in Engeland kan een bijdrage leveren aan de ontwikkeling van toekomstige therapieën om de vernietiging van kraakbeenweefsel te voorkomen of te vertragen.

Signaalstof

Deze studie geeft inzicht hoe kraakbeencellen – chondrocyten genaamd – worden verhinderd om gezond kraakbeen te produceren. Normaal gesproken verwijdert de signaalstof LRP1 de eiwitten die mogelijk het kraakbeen kunnen beschadigen. Bij artrose wordt de activiteit van LRP1 sterk afgeremd door een molecuul dat ‘LRP1 sheddase’ wordt genoemd. Daardoor wordt de balans verstoord en gaat de kwaliteit van het kraakbeenweefsel geleidelijk achteruit. Tot voor kort was nog niet bekend welke moleculen fungeren als LRP1 sheddasen. De onderzoekers wijzen nu de enzymen ADAM17 en MMP-14 als grote boosdoeners aan.

Blokkeren enzymen

De onderzoekers hebben vastgesteld dat door het blokkeren van de activiteit van deze enzymen de balans in het kraakbeen weer wordt hersteld. Ze maken zich sterk voor de ontwikkeling van medicijnen die op dit schadelijke mechanisme kunnen ingrijpen. Dit kan leiden tot het behoud en herstel van gezond kraakbeen en tot het vertragen van het afbraakproces bij mensen met artrose.

Bron

Een (Engelstalige) samenvatting van het bronartikel is online in te zien.

Beoordeling van dit artikel:
Eugene Matthijssen

Geschreven door Eugène Mathijssen

Hoofdredacteur van Bewegen zonder Pijn. Gezondheidsjournalist en auteur van diverse gezondheidsboeken. Zijn belangstelling gaat vooral uit naar alternatieve behandelingsmogelijkheden en andere natuurlijke kruiden en substanties met geneeskrachtige eigenschappen.
Neem contact op Eugène Mathijssen

Deel dit bericht

Deel via e-mail

Blijf gratis op de hoogte

Tip: blijf gratis op de hoogte van het laatste artrose nieuws. Meld u aan!

Let op: het noemen van merknamen in uw reacties is niet toegestaan. Doet u dit toch, dan wordt uw reactie direct verwijderd.