Opruimen ‘oude’ cellen kan artrose stoppen

Geplaatst door Eugène Mathijssen op 11 mei 2017

Het verwijderen van ‘verouderde’ cellen uit de gewrichten, kan artrose stoppen en de schade aan het kraakbeen mogelijk herstellen. Dat blijkt een preklinische studie van de John Hopkins Universiteit in Baltimore. Het onderzoek werd uitgevoerd bij muizen met menselijke cellen.

Nieuw kraakbeen

Dit onderzoek – dat op 24 april j.l. werd gepubliceerd in het vakblad Nature Medicine – bevestigt aanwijzingen die al langer in de medische wetenschap bekend waren. Al een aantal jaar wordt de theorie onderzocht dat verouderde cellen bijdragen aan de ontwikkeling van artrose. Door deze te verwijderen met speciale medicijnen wordt niet alleen artrose gestopt, maar wordt ook een ideale omgeving gecreëerd voor de aangroei van nieuw kraakbeen.

Niet opgeruimd

Verouderde cellen hopen zich in weefsels op naarmate we ouder worden. Dit is een normaal onderdeel van de wondgenezing. Ze geven signalen af aan afweercellen om te worden verwijderd, zodat de weefselschade hersteld kan worden. In gewrichten en kraakbeen worden deze verouderde cellen niet of onvoldoende opgeruimd. Daardoor komen er een aantal processen op gang, die tot artrose leiden.

Kraakbeenherstellende genen

De onderzoekers bootsen tijdens hun studie letsel aan de voorste kruisbanden bij jonge muizen na. Na veertien dagen kregen ze een injectie met het experimentele medicijn UBX0101. Het aantal verouderde cellen in het gebied nam met 50 procent af. Bovendien constateerden de onderzoekers dat specifieke genen – die in verband worden gebracht met herstellende kraakbeengroei – werden geactiveerd.

Bron

Een (Engelstalige) samenvatting van het gepubliceerde artikel is online in te zien. Voor de liefhebber is het volledige artikel bij de redactie op te vragen. Vermeld daarbij dat het gaat om het artikel over verouderde cellen.

Beoordeling van dit artikel:
Eugene Matthijssen

Geschreven door Eugène Mathijssen

Hoofdredacteur van Bewegen zonder Pijn. Gezondheidsjournalist en auteur van diverse gezondheidsboeken. Zijn belangstelling gaat vooral uit naar alternatieve behandelingsmogelijkheden en andere natuurlijke kruiden en substanties met geneeskrachtige eigenschappen.
Neem contact op Eugène Mathijssen

Deel dit bericht

Deel via e-mail

Blijf gratis op de hoogte

Tip: blijf gratis op de hoogte van het laatste artrose nieuws. Meld u aan!

Let op: het noemen van merknamen in uw reacties is niet toegestaan. Doet u dit toch, dan wordt uw reactie direct verwijderd.