Computers zijn slopend voor de nekwervels

Geplaatst door Eugène Mathijssen op 14 feb 2019

Last van pijnklachten in uw hoofd, nek, schouder of rug? Mogelijk worden deze veroorzaakt door een verkeerde houding achter de computer. Door uw hoofd naar voren te buigen, worden uw nekspieren zwaar belast. Een Amerikaanse professor heeft een aantal tips om deze klachten te verminderen.

Computer nek houding
Het is zo een gebruikelijke houding dat we het bijna niet meer opmerken: iemand die achter de computer zit met zijn hoofd naar voren gebogen om beter op het scherm te kunnen kijken. Een ogenschijnlijk onschuldige positie. Maar na verloop van tijd kan deze belastende houding voor uw nek leiden tot vermoeidheid, hoofdpijn, slechte concentratie en verhoogde spierspanning. Er kan zelfs nekslijtage ontstaan, waardoor het vermogen om uw hoofd te draaien wordt beperkt.

Nek wordt steunpunt

“Wanneer u rechtop staat, kunnen de spieren van uw rug het gewicht van uw hoofd en nek gemakkelijk dragen. Tot wel 6 kilo,”

legt Erik Peper, professor Holistische Gezondheid van de universiteit van San Francisco uit.

“Maar wanneer u uw hoofd naar voren buigt in een hoek van 45 graden, gedraagt uw nek zich als steunpunt. Vergelijk dat maar met een lange hefboom die een zwaar voorwerp optilt. Voor de spieren voelt dit aan als 45 kilo. Daardoor kunnen nek-, schouder- en rugklachten ontstaan.”

Lettertype vergroten

Peper heeft dan ook een advies aan mensen met pijnklachten in hoofd, nek, schouders en rug. Controleer uw houding wanneer u gebruik maakt van een computer, tablet of smartphone. Zorg er voor dat uw hoofd op uw nek ligt.

“U kunt heel snel iets aan deze verkeerde houding doen. Zeker als u zich bewust bent van de gevolgen,”

zegt Peper.

“Buig uw hoofd maar eens bewust voorwaarts met een geknikte nek. U mag deze positie best overdrijven. Wanneer u pijn voelt, dan is het gemakkelijker om uw positie achter de computer te verbeteren.”

Hij heeft ook nog andere oplossingen. Bijvoorbeeld om het lettertype op uw computer te vergroten, een leesbril te dragen of uw computer op ooghoogte te plaatsen. Deze maatregelen maken het gemakkelijker om het scherm leesbaar te maken, zonder de nek te hoeven buigen.

Bronartikel

Het artikel is online in te zien.

Beoordeling van dit artikel:
Eugene Matthijssen

Geschreven door Eugène Mathijssen

Hoofdredacteur van Bewegen zonder Pijn. Gezondheidsjournalist en auteur van diverse gezondheidsboeken. Zijn belangstelling gaat vooral uit naar alternatieve behandelingsmogelijkheden en andere natuurlijke kruiden en substanties met geneeskrachtige eigenschappen.
Neem contact op Eugène Mathijssen

Deel dit bericht

Deel via e-mail

Blijf gratis op de hoogte

Tip: blijf gratis op de hoogte van het laatste artrose nieuws. Meld u aan!

Let op: het noemen van merknamen in uw reacties is niet toegestaan. Doet u dit toch, dan wordt uw reactie direct verwijderd.