Fins algoritme voorspelt ontwikkeling artrose bij patiënten met overgewicht

Geplaatst door Eugène Mathijssen op 8 aug 2017

De Universiteit van Oost-Finland zal in 2018 een onderzoek starten naar een algoritme dat de ontwikkeling van artrose bij patiënten met overgewicht kan voorspellen. Het gaat om een ‘European Research Council Proof of Concept project’ om een grensverleggend onderzoeksproject te verkennen op commercieel of maatschappelijk potentieel.

Klinisch gebruik

Dit algoritme is ontwikkeld door wetenschappers die verbonden zijn aan deze Finse Universiteit. Een algoritme is een reeks instructies om vanaf een beginpunt een bepaald doel te bereiken. Doel van het onderzoek is om dit systeem geschikt te maken voor klinisch gebruik: om preventiebehandelingen te starten voordat de symptomen van artrose zich gaan voordoen.

Langer blijven werken

Volgens de onderzoekers markeert dit algoritme een belangrijke doorbraak in het verbeteren van de levenskwaliteit van zwaarlijvige mensen met aanleg voor artrose. Door het implementeren van dit algoritme in het klinische traject kunnen mensen langer blijven werken. Bovendien neemt de kans op een handicap af en wordt voorkomen dat artrose-patiënten in een sociaal isolement terechtkomen. Overgewicht is een grote risicofactor voor artrose.

Beoordeling van dit artikel:
[Totaal: 9    Gemiddelde: 4.7/5]

Deel dit bericht

Deel via e-mail

Blijf gratis op de hoogte

Tip: blijf gratis op de hoogte van het laatste artrose nieuws. Meld u aan!

Let op: het noemen van merknamen in uw reacties is niet toegestaan. Doet u dit toch, dan wordt uw reactie direct verwijderd.

Reacties

(advertentie)
Gezondheid aan huis