Amerikanen willen doorbraak forceren: op weg naar genezing van artrose?

De Amerikaanse overheid gaat op volle oorlogssterkte de strijd aan met artrose. Met een nieuw programma worden wetenschappers uitgedaagd om met initiatieven te komen die het slijtageproces van kraakbeen kunnen omkeren. Uiteraard gaan de rest van de wereld straks ook profiteren van dit zeer ambitieuze project van president Joe Biden.

De Amerikaanse overheid heeft in juli 2023 een programma gelanceerd met als doel gewrichten te helpen zichzelf te genezen. Dit ambitieuze programma streeft ernaar nieuwe manieren te ontwikkelen om het lichaam te ondersteunen bij het herstel van beschadigde gewrichten. Daarom worden wetenschappers en universiteiten gestimuleerd om nieuwe en effectieve behandelingen te vinden die het slijtageproces van kraakbeen kunnen omkeren. Dit initiatief heeft de naam NITRO (Nieuwe Innovaties voor Weefselgeneratie bij Artrose) gekregen en wordt uitgevoerd door ARPA-H, een overheidsorganisatie die initiatieven financiert om complexe gezondheidsproblemen aan te pakken, zoals kanker, diabetes, de ziekte van Alzheimer, en nu dus ook artrose.

Revolutionaire verandering

“President Biden wil dat Amerika voorop blijft lopen op het gebied van baanbrekend medisch onderzoek en innovatie,” zegt Xavier Becerra, secretaris van het Amerikaanse ministerie van Volksgezondheid. “Met de lancering van NITRO zetten we een forse stap om het menselijk lichaam te ondersteunen bij het herstel van beschadigde gewrichten. Voor Amerikanen die lijden aan de invaliderende pijn van artrose, zou dit een revolutionaire verandering in de kwaliteit van leven kunnen betekenen.”

Op dit moment lijden meer dan 32 miljoen Amerikanen aan artrose. De meeste patiënten zoeken pas hulp wanneer het kraakbeen aanzienlijk is verslechterd en er pijn wordt ervaren. In Amerika is – net als in ons land – artrose een van de meest voorkomende oorzaken van invaliditeit. Dit brengt een economische last van 136 miljoen dollar per jaar met zich mee. Het is dus logisch dat de Amerikaanse overheid nu vol gaat inzetten op het vinden van oplossingen om artrose te kunnen genezen.

Injecteerbare kraakbeenregeneratie

“Ondanks de aanzienlijke impact op de gezondheid en economie is er momenteel geen geneesmiddel beschikbaar om de schade die artrose aan het kraakbeen aanricht ongedaan te maken. Het NITRO-programma zal zich richten op onderzoek naar technologieën op drie gebieden: injecteerbare botregeneratie, injecteerbare kraakbeenregeneratie en de ontwikkeling van vervangende gewrichten op basis van menselijke cellen.

“De miljoenen mensen die met artrose leven, hebben dringend een verbeterde aanpak van de behandeling nodig. Hiermee kan artrose veranderen van een belangrijke oorzaak van invaliditeit in een ziekte die kan worden genezen,” zegt Ross Uhrich, Program Manager van NITRO. “Mensen verdienen het om pijnvrij en zonder chirurgische ingrepen hun leven weer op te pakken. Het doel is zeer ambitieus: artrose de wereld uithelpen door het ontwikkelen van gerichte kraakbeenherstellende therapieën en door de noodzaak van herhaalde gewrichtsvervangende operaties weg te nemen.”

Toekomst voor miljoenen veranderen

“Het NITRO-programma roept wetenschappers nu op om met innovatieve voorstellen te komen op het gebied van regeneratieve geneeskunde. De meest kansrijke initiatieven worden gefinancierd, zodat ze verder kunnen worden uitgewerkt tot behandelingen die beschadigd kraakbeen volledig kunnen herstellen. Een voorbeeld van zo’n aanpak kan zijn injecties in het gewricht die de natuurlijke biologische herstelmechanismen van het lichaam kunnen stimuleren, waardoor het beschadigde kraakbeen en bot mogelijk genezen zonder dat een operatie nodig is.

Renee Wegrzyn, directeur van ARPA-H, benadrukt dat het NITRO-programma het potentieel heeft om de toekomst te veranderen voor miljoenen mensen met artrose, niet alleen in Amerika, maar ook wereldwijd. Dit is het eerste van vele gedurfde programma’s die ARPA-H zal financieren om de gezondheid radicaal te verbeteren door de grenzen te verleggen én oplossingen te bieden die voor iedereen toegankelijk zijn.”

Bronartikel

Het bronartikel is online in te zien.

Beoordeling van dit artikel:
Eugene Matthijssen

Geschreven door Eugène Mathijssen

Hoofdredacteur van Bewegen zonder Pijn. Gezondheidsjournalist en auteur van diverse gezondheidsboeken. Zijn belangstelling gaat vooral uit naar alternatieve behandelingsmogelijkheden en andere natuurlijke kruiden en substanties met geneeskrachtige eigenschappen.
Neem contact op Eugène Mathijssen