Angst is de beste pijnstiller bij chronische gewrichtspijn

Geplaatst door Eugène Mathijssen op 21 dec 2022

Volgens een Australische pijnprofessor is er veel bewijs dat angst sterker is dan pijn. Hij adviseert mensen met chronische gewrichtsklachten dan ook niet naar een romantische komedie te kijken. Nee, een heftige horrorfilm werkt als prima pijnstiller!

Heeft u last van artrose, reumatoïde artritis, fibromyalgie of een andere aandoening die met aanhoudende pijn gepaard gaat? Ga comfortabel voor de televisie zitten en kies de juiste film op Netflix. Dat is absoluut niet ‘Pirates of the Caribbean’, ‘Love Actually’ of ‘Titanic’. Nee, u moet kijken naar ‘The Blair Witch Project’, ‘The Shining’, ‘The Exorcist’ of een andere film uit het horrorgenre. Heel veel mensen ervaren immers dat angst de pijn overtroeft.

Bange katje

Vijf jaar geleden kreeg de Australische Maddy Ruskin last van fibromyalgie. Een chronische aandoening die door het hele lichaam pijn veroorzaakt in de spieren en zachte weefsels. Op slechte dagen heeft ze het gevoel alsof ze door een auto overreden is.
“Dan kruip ik met mijn kat in bed en kijk ik naar iets op televisie dat mijn gedachten van de pijn kan afleiden. Wat me het meeste helpt zijn horrorfilms,” zegt ze. “Voordat ik fibromyalgie kreeg, sprak dit genre me absoluut niet aan. Ik ben namelijk een enorm bang katje. Maar het werd me vrij snel duidelijk dat de angst die ontstond tijdens het kijken naar horrorfilms mijn pijn verdreef.”

Niet ontsnappen

“Het is echt verbazingwekkend hoeveel mensen met chronische pijn ik heb ontmoet die geobsedeerd zijn door horrorfilms,” zegt schrijfster Chloe Sargeant, die een online steungroep runt voor mensen met een chronische aandoening. Ook zij heeft last van fibromyalgie. “De pijn is soms zo erg dat je het gevoel hebt dat je in een horrorfilm leeft. Je kunt niet ontsnappen aan wat er allemaal met je lichaam gebeurt.”

Geen pijn én angst

“Afgezien van de soms heftige emoties die gepaard gaan met het kijken naar horrorfilms, kan er ook een fysiek component zijn die de chronische pijn verdrijft,” zegt Lorimer Moseley, professor klinische neurowetenschappen en pijnexpert aan de Universiteit van Zuid-Australië. “We hebben veel bewijs dat het brein van een mens geen pijn én angst tegelijkertijd kan produceren. Dat mensen zich beter gaan voelen tijdens het kijken naar horrorfilms suggereert dat angst de pijn overtroeft.”

Beoordeling van dit artikel:
Eugene Matthijssen

Geschreven door Eugène Mathijssen

Hoofdredacteur van Bewegen zonder Pijn. Gezondheidsjournalist en auteur van diverse gezondheidsboeken. Zijn belangstelling gaat vooral uit naar alternatieve behandelingsmogelijkheden en andere natuurlijke kruiden en substanties met geneeskrachtige eigenschappen.
Neem contact op Eugène Mathijssen

Deel dit bericht

Deel via e-mail

Blijf gratis op de hoogte

Tip: blijf gratis op de hoogte van het laatste artrose nieuws. Meld u aan!

Let op: het noemen van merknamen in uw reacties is niet toegestaan. Doet u dit toch, dan wordt uw reactie direct verwijderd.