Kan anti-verouderingshormoon artrose voorkomen?

Geplaatst door Eugène Mathijssen op 17 feb 2023

Kan een anti-verouderingshormoon ons in de toekomst beschermen tegen artrose? Een team van onderzoekers uit Amerika en Japan vermoedt van wel. Bij het ouder worden maken de nieren steeds minder van deze stof aan, waardoor ouderdomsziekten ontstaan, zoals artrose.

 

Amerikaanse en Japanse onderzoekers hebben een nieuw mechanisme gevonden achter artrose. Het is bekend dat bij het ouder worden het kraakbeenweefsel gaat verstijven. Er is nu ontdekt dat dit proces zorgt voor een afname van het anti-verouderingshormoon Klotho. Daardoor worden gezonde kraakbeencellen beschadigd en ontstaat artrose.
“Dit onderzoek vergroot ons begrip waarom artrose kan ontstaan en maakt de weg vrij voor de ontwikkeling van therapieën om deze veranderingen in het kraakbeen te voorkomen,” zegt professor Fabrisia Ambrosio die verbonden is aan het Atlantic Charter Discovery Centre for Musculoskeletal Recovery van de universiteit van Pittsburgh.

Ouderdomsziekten

Hoewel Klotho veel aandoeningen kan voorkomen en afremmen, is het nog niet bekend hoe dit anti-verouderingshormoon nu precies in het lichaam werkt. Wel staat vast dat het belangrijk is om gedurende het leven voldoende van deze hormonen aan te maken om gezond te blijven. En dat gebeurt vooral in nieren. Het probleem is echter dat bij het ouder worden de nierfunctie gaat afnemen en er steeds minder Klotho wordt aangemaakt. Dit kan verband houden met de ontwikkeling van allerlei ouderdomsziekten, zoals artrose.

Jong en gezond

De onderzoekers ontdekten dat Klotho sterk betrokken is bij het proces dat artrose kan veroorzaken. Zij toonden aan dat wanneer kraakbeenweefsel stijver wordt, het gen dat Klotho codeert wordt onderdrukt. Dit werd geverifieerd aan de hand van chondrocytcellen die verantwoordelijk zijn voor de vorming van kraakbeen. De cellen zagen er oud uit als ze op een stijf oppervlak werden geplaatst vanwege het verlies van Klotho. Toen de onderzoekers de cellen beschermden tegen stijfheid in een Klotho-rijke omgeving werden ze weer jong en gezond.

Pad blokkeren

Op basis van deze bevindingen willen de onderzoekers manieren zoeken om in te grijpen in het ziekteproces dat tot artrose leidt. Daarbij wordt gedacht aan het pad te blokkeren dat Klotho onderdrukt. Ze hopen zo nieuwe behandelingen te ontwikkelen voor artrose en andere aandoeningen die veroorzaakt worden door veroudering.

Bronartikel

Het bronartikel is online in te zien.

Beoordeling van dit artikel:
Eugene Matthijssen

Geschreven door Eugène Mathijssen

Hoofdredacteur van Bewegen zonder Pijn. Gezondheidsjournalist en auteur van diverse gezondheidsboeken. Zijn belangstelling gaat vooral uit naar alternatieve behandelingsmogelijkheden en andere natuurlijke kruiden en substanties met geneeskrachtige eigenschappen.
Neem contact op Eugène Mathijssen

Deel dit bericht

Deel via e-mail

Blijf gratis op de hoogte

Tip: blijf gratis op de hoogte van het laatste artrose nieuws. Meld u aan!

Let op: het noemen van merknamen in uw reacties is niet toegestaan. Doet u dit toch, dan wordt uw reactie direct verwijderd.