Wetenschappers denken artrose aan knie en wervelkolom te kunnen stoppen

Geplaatst door Eugène Mathijssen op 6 nov 2018

Canadese wetenschappers hebben misschien een grote stap gezet in de behandeling van artrose aan de knie en wervelkolom. Zij hebben een medicijn ontwikkeld, dat een molecuul blokkeert dat betrokken is bij het slijtageproces van kraakbeen. Binnenkort worden er vervolgstudies gestart.

artrose knie
Canadese onderzoekers hebben een nieuwe behandeling ontwikkeld die mogelijk artrose aan de knie en wervelkolom kan stoppen. De resultaten van deze studie zijn onlangs gepubliceerd in Annals of the Rheumatic Diseases. Het gaat om een ‘blokker’ van het molecuul microRNA-181a-5p dat een rol speelt bij de afbraak van kraakbeen.

Ziektemodificerend

Het onderzoeksteam van het Krembil Research Institute in Toronto heeft deze ‘blokker’ uitgebreid getest op weefsels van dieren en mensen. Met behulp van ‘Locked Nucleic Acid-Antisense Oligonucleotides’ (LNA-ASO) slaagde men er in om de afbraak van kraakbeen te stoppen.

“Wanneer dit nieuwe medicijn in de gewrichten wordt geïnjecteerd, wordt de activiteit van microRNA-181-5p geblokkeerd. Daardoor wordt de afbraak van kraakbeen gestopt,”

aldus senior-wetenschapper Dr. Kapoor.

“Dit kan mogelijk een grote doorbraak zijn, omdat er nog geen medicijnen zijn om artrose te kunnen stoppen. De huidige behandelingen pakken uitsluitend de symptomen aan, zoals pijn. LNA-ASO is ziektemodificerend. Het heeft dus het vermogen om verdere afbraak van kraakbeen in de knie en wervelkolom te voorkomen.”

Veiligheidsstudies

Hoewel deze nieuwe behandeling nog in de kinderschoenen staat, is er met dit onderzoek een grote stap voorwaarts gezet in de behandeling van artrose. Binnenkort wordt gestart met veiligheidsstudies en het bepalen van de juiste doseringen. Bovendien moet een methode ontwikkeld worden om deze blokker direct in de knie en ruggengraat in te kunnen spuiten.

Bronartikel

Het artikel is online in te zien.

Beoordeling van dit artikel:
[Totaal: 24    Gemiddelde: 2.8/5]
Eugene Matthijssen

Geschreven door Eugène Mathijssen

Hoofdredacteur van Bewegen zonder Pijn. Gezondheidsjournalist en auteur van diverse gezondheidsboeken. Zijn belangstelling gaat vooral uit naar alternatieve behandelingsmogelijkheden en andere natuurlijke kruiden en substanties met geneeskrachtige eigenschappen.
Neem contact op Eugène Mathijssen

Deel dit bericht

Deel via e-mail

Blijf gratis op de hoogte

Tip: blijf gratis op de hoogte van het laatste artrose nieuws. Meld u aan!

Let op: het noemen van merknamen in uw reacties is niet toegestaan. Doet u dit toch, dan wordt uw reactie direct verwijderd.

Reacties