Hormoontherapie beschermt vrouwen tegen knie-artrose

Geplaatst door Eugène Mathijssen op 31 jan 2019

Oestrogeen kan tijdens de menopauze slijtage van het kraakbeen verminderen. Daardoor blijken vrouwen die een hormoontherapie krijgen minder last te hebben van knie-artrose. Kleinschalige onderzoeken deden dit al vermoeden. Maar een groots opgezette Koreaanse studie zet een stap dichter bij het bewijs.

Artrose overgang hormoontherapie
Een grote Koreaanse studie laat zien dat vrouwen die hormoontherapie kregen minder last hadden van knie-artrose dan vrouwen die geen hormonen gebruikten. De onderzoeksresultaten zijn onlangs gepubliceerd in het tijdschrift van The North American Menopause Society (NAMS). Een hormoontherapie vult tijdens de menopauze de dalende oestrogeen- en progesteronspiegels in het bloed aan. Daardoor verminderen niet alleen de typische overgangsklachten, maar neemt mogelijk ook het risico op artrose af.

Opvallend minder

Met name tijdens en na de menopauze zijn vrouwen extra gevoelig voor het ontwikkelen van artrose. Kleinschalige onderzoeken hebben al aangetoond, dat hormoontherapie veranderingen in het kraakbeen tegen gaat en chronische pijn vermindert. Koreaanse wetenschappers hebben het nu wat groter aangepakt door de gegevens van 4800 vrouwen na de menopauze te analyseren. Omdat de knie het meest aangetaste gewricht is, werd de focus daarop gericht. De wetenschappers concludeerden dat vrouwen die hormoontherapie hadden gebruikt, opvallend minder last hadden van knie-artrose.

Kraakbeenschade

“Dit suggereert dat hormoontherapie mogelijk kan beschermen tegen knie-artrose,”

zegt Jo Ann Pinkerton, uitvoerende directeur van de The North American Menopause Society.

“Deze studie doet vermoeden dat oestrogeen tijdens de menopauze kraakbeenschade kan voorkomen of verminderen.”

Bronartikel

Het artikel is online in te zien.

Beoordeling van dit artikel:
[Totaal: 3    Gemiddelde: 4/5]
Eugene Matthijssen

Geschreven door Eugène Mathijssen

Hoofdredacteur van Bewegen zonder Pijn. Gezondheidsjournalist en auteur van diverse gezondheidsboeken. Zijn belangstelling gaat vooral uit naar alternatieve behandelingsmogelijkheden en andere natuurlijke kruiden en substanties met geneeskrachtige eigenschappen.
Neem contact op Eugène Mathijssen

Deel dit bericht

Deel via e-mail

Blijf gratis op de hoogte

Tip: blijf gratis op de hoogte van het laatste artrose nieuws. Meld u aan!

Let op: het noemen van merknamen in uw reacties is niet toegestaan. Doet u dit toch, dan wordt uw reactie direct verwijderd.

Reacties