Artrosebehandeling met app: effectief en kostenbesparend

Geplaatst door Eugène Mathijssen op 23 sep 2020

Door het coronavirus is de ontwikkeling van allerlei digitale technologieën in een stroomversnelling gekomen. Zo kan in de nabije toekomst uw arts de behandeling op afstand uitvoeren via een app op uw smartphone. Uit een Zweedse studie blijkt dat dit niet alleen effectiever is, maar ook een berg met geld kan besparen.


Een artrosebehandeling die via een app wordt uitgevoerd, kan de pijn bij patiënten in slechts zes maanden halveren. Bovendien worden de zorgkosten met maar liefst 75 procent verminderd. Door de heersende corona-epidemie is het ontwikkelen van dit soort digitale alternatieven in een stroomversnelling gekomen.
“Daarnaast is er een constante stroom van nieuw onderzoek dat de voordelen aantoont van goed opgezette, digitale behandelprogramma’s,” aldus onderzoeker en fysiotherapeut Håkan Nero van de Lund Universiteit in Zweden.

Afstand volgen

De digitale artrosebehandeling voldoet aan de richtlijnen van de Zweedse overheid. Het enige wat nieuw is, dat deze op de smartphone wordt afgeleverd. Dat maakt het de behandelaars gemakkelijker om de patiënt continu op afstand te volgen.
“Dat is belangrijk bij een chronische ziekte,” aldus Nero. “Onze studie suggereert bovendien dat deze app-gebaseerde behandeling goedkoper en effectiever is.”
Hij vergeleek de digitale artrosebehandeling met die van een conventionele behandeling in een ziekenhuis. Ook bracht hij de kosten in kaart, zoals patiëntenbezoek, administratie, training en opleiding zorgverleners plus reiskosten en afwezigheid van het werk van de patiënten. Daaruit bleek, dat het digitale behandelprogramma voor artrose ongeveer 25 procent kost van een conventioneel behandelprogramma.

Spierversterkende oefeningen

Het werk van de Zweedse fysiotherapeut is een vervolg op een eerdere studie die in het voorjaar van 2020 werd gepubliceerd. Daaraan deden 500 patiënten met artrose in de knie of heup mee. Ze kregen dagelijks via een app op hun smartphone nieuwe oefeningen, lessen en instructies. De patiënten rapporteerden wekelijks de resultaten. Na zes maanden hadden de patiënten met behulp van spierversterkende oefeningen het pijn niveau met gemiddeld de helft gehalveerd. Bovendien was de fysieke mobiliteit in de hele groep met gemiddeld 43 procent verbeterd.
Nero was wel verbaasd door deze uitstekende resultaten. “We hadden verwacht dat de symptomen bij de patiënten zouden verbeteren, maar niet dat het zo effectief zou zijn. Dit toont aan dat het mogelijk is om chronische ziekten – zoals artrose – op afstand goed te behandelen met behulp van digitale technologie. Ik ben er van overtuigd dat dit de toekomst wordt.”

Bronartikel

Het bronartikel is online in te zien.

Beoordeling van dit artikel:
Eugene Matthijssen

Geschreven door Eugène Mathijssen

Hoofdredacteur van Bewegen zonder Pijn. Gezondheidsjournalist en auteur van diverse gezondheidsboeken. Zijn belangstelling gaat vooral uit naar alternatieve behandelingsmogelijkheden en andere natuurlijke kruiden en substanties met geneeskrachtige eigenschappen.
Neem contact op Eugène Mathijssen

Deel dit bericht

Deel via e-mail

Blijf gratis op de hoogte

Tip: blijf gratis op de hoogte van het laatste artrose nieuws. Meld u aan!

Let op: het noemen van merknamen in uw reacties is niet toegestaan. Doet u dit toch, dan wordt uw reactie direct verwijderd.

Reacties