Aspirine net zo goed tegen bloedstolsels na knieoperatie

Geplaatst door Eugène Mathijssen op 20 dec 2018

Na een knie- of heupoperatie is er een risico op het ontstaan van bloedstolsels. De meeste artsen gaan dit tegen met dure medicijnen. Uit een Amerikaans onderzoek blijkt, dat de vertrouwde en spotgoedkope aspirine hetzelfde effect heeft.

Knieoperatie aspirine
Als het gaat om het voorkomen van bloedstolsels na een knievervanging, dan is een aspirine net zo effectief als duurdere geneesmiddelen. Dit blijkt uit een orthopedisch onderzoek, dat is uitgevoerd door Michigan Medicine. Dit zou op jaarbasis een flinke besparing op de zorgkosten kunnen opleveren.

Niet duidelijk

Na een knieoperatie is er een risico dat er bloedstolsels in de benen of longen ontstaan. Het is dus routine om daarna nog een periode een geneesmiddel te gebruiken die dit tegen gaat. De meeste artsen kiezen voor krachtige en dure antistollingsmedicijnen. Maar het is niet duidelijk of ze beter werken dan de oude vertrouwde en goedkope aspirine.

Herstel

De onderzoekers zagen tijdens een tweejarige studieperiode dat het gebruik van aspirine door patiënten na een knieoperatie van 10 tot 50 procent steeg. De patiënten waren geopereerd door orthopedische chirurgen die zijn aangesloten bij het Michigan Arthroplasty Registry Collaborative Quality Initiative. Deze organisatie spant zich in om patiënten het best mogelijke herstel te geven na een heup- of knievervanging. Ondanks de omschakeling naar aspirine werd geen verandering gezien in de toename van bloedstolsels, longembolie en overlijden. Conclusie: aspirine werkt net zo goed tegen bloedstolsels als duurdere medicijnen na een gewrichtsvervanging.

Bronartikel

Het artikel is online in te zien.

Beoordeling van dit artikel:
[Totaal: 2    Gemiddelde: 3.5/5]
Eugene Matthijssen

Geschreven door Eugène Mathijssen

Hoofdredacteur van Bewegen zonder Pijn. Gezondheidsjournalist en auteur van diverse gezondheidsboeken. Zijn belangstelling gaat vooral uit naar alternatieve behandelingsmogelijkheden en andere natuurlijke kruiden en substanties met geneeskrachtige eigenschappen.
Neem contact op Eugène Mathijssen

Deel dit bericht

Deel via e-mail

Blijf gratis op de hoogte

Tip: blijf gratis op de hoogte van het laatste artrose nieuws. Meld u aan!

Let op: het noemen van merknamen in uw reacties is niet toegestaan. Doet u dit toch, dan wordt uw reactie direct verwijderd.

Reacties