Zijn astma en eczeem een risicofactor voor artrose?

Geplaatst door Eugène Mathijssen op 31 mrt 2023

Amerikaanse onderzoekers hebben een nieuwe risicofactor voor artrose ontdekt. Bij mensen met astma en eczeem kunnen allergische ontstekingen in de gewrichten ontstaan die het kraakbeen beschadigen. Bij mensen met astma en eczeem is de kans op artrose zelfs 100 procent. De onderzoekers denken dat de inzet van bestaande astmamedicijnen het kraakbeen kan beschermen tegen slijtage bij allergische aandoeningen.

Onderzoekers van de Stanford University School of Medicine in Amerika hebben ontdekt dan mensen met astma en eczeem meer kan hebben om artrose te ontwikkelen. Daardoor vermoeden ze dat er mogelijk ook een allergische route is die het kraakbeen in de gewrichten kan beschadigen. De onderzoekers denken dat deze geblokkeerd kan worden met bestaande medicijnen. Het onderzoekartikel is in maart 2023 gepubliceerd in het medisch tijdschrift Annals of the Rheumatic Diseases.

Tryptase

In 2019 werd ontdekt dat het afweersysteem actie onderneemt als lichaamsvreemde stoffen de gewrichten binnendringen. Een overdreven immuunrespons zorgt ervoor dat grote hoeveelheden histamine en tryptase worden afgegeven. Deze veroorzaken allergische gewrichtsontstekingen die het kraakbeen in de gewrichten kunnen beschadigen. Vooral tryptase lijkt een sleutelrol te spelen bij het ontstaan en verergeren van artrose. Toen bleek dat artrose ook veroorzaakt kan worden door een allergische ontsteking, besloten de onderzoekers zich te richten op astma en eczeem.

Controlegroep

De onderzoekers selecteerden mensen die geen artrose hadden, maar wel de diagnose astma of eczeem hadden gekregen. Deze groep werd twee jaar lang gevolgd. Ook werd er een controlegroep samengesteld die bestond uit mensen zonder artrose, astma en eczeem. Er werd ontdekt dat een patiënt met astma of eczeem 58 procent meer kans heeft op het ontwikkelen van artrose gedurende ongeveer 10 jaar. Als ze zowel astma als eczeem hadden nam dit percentage zelfs toe tot 100 procent.

Immuunrespons

Volgens de Stanford University School of Medicine kunnen bestaande medicijnen voor astma-aanvallen worden ingezet voor de behandeling van artrose. Deze kunnen de overdreven immuunrespons op lichaamsvreemde stoffen afremmen, zodat de kans op allergische ontstekingen in de gewrichten afneemt. Dit voorkomt artrose of kan de ontwikkeling van deze aandoening afremmen bij patiënten met astma of eczeem.

Bronartikel

Het bronartikel is online in te zien.

Beoordeling van dit artikel:
Eugene Matthijssen

Geschreven door Eugène Mathijssen

Hoofdredacteur van Bewegen zonder Pijn. Gezondheidsjournalist en auteur van diverse gezondheidsboeken. Zijn belangstelling gaat vooral uit naar alternatieve behandelingsmogelijkheden en andere natuurlijke kruiden en substanties met geneeskrachtige eigenschappen.
Neem contact op Eugène Mathijssen

Deel dit bericht

Deel via e-mail

Blijf gratis op de hoogte

Tip: blijf gratis op de hoogte van het laatste artrose nieuws. Meld u aan!

Let op: het noemen van merknamen in uw reacties is niet toegestaan. Doet u dit toch, dan wordt uw reactie direct verwijderd.