Ook een beetje bewegen is goed voor de gezondheid

Geplaatst door Eugène Mathijssen op 14 dec 2015

Acht minuten matige inspanning per dag leveren, heeft al een positief effect op de gezondheid. Met de dubbele hoeveelheid beweging neemt de kans op vroegtijdig overlijden af. De gezondheidsvoordelen nemen verder toe naarmate de lichamelijke inspanning toeneemt. Dat staat in een studie van Thijs Eijsvogel van het Radboudumc en de Amerikaan Paul Thompson van Hartford Hospital. Zij onderzochten of ook minimale beweging gezondheidsvoordelen kan opleveren.

Norm Gezond Bewegen

norm gezond bewegenVolgens de Norm Gezond Bewegen moeten Nederlanders minimaal 30 minuten per dag matig intensief of 75 minuten per week hoog intensief bewegen. Vooral fietsen, zwemmen en stevig doorwandelen wordt als goede bewegingsvormen aanbevolen. Dit vermindert het risico van welvaartsziekten. Bijna zestig procent van de Nederlanders voldeed in 2014 aan deze norm. Eijsvolgel en Thompson analyseerden zeven grote internationale gezondheidsstudies. Daarin werd van ruim twee miljoen mensen gedurende 12 jaar bijgehouden welke invloed dagelijkse beweging had op vroegtijdig overlijden.

Geen winst boven de 30 minuten

De onderzoekers stelden op basis van deze studies vast, dat ook mensen die minder dan 30 minuten per dag bewogen, al minder kans hadden om voortijdig te overlijden. Zo liet een Amerikaans onderzoek zien, dat mensen die slechts acht minuten per dag hardliepen, een verlaagd risico hadden om voortijdig te overlijden aan hartziekten. Ook concludeerden Eijsvolgel en Thompson dat boven de 100 minuten bewegen per dag er geen extra gezondheidswinst meer kan worden behaald door middel van nóg meer bewegen.

Lees meer nieuws in het nieuwsoverzicht.

Beoordeling van dit artikel:
Eugene Matthijssen

Geschreven door Eugène Mathijssen

Hoofdredacteur van Bewegen zonder Pijn. Gezondheidsjournalist en auteur van diverse gezondheidsboeken. Zijn belangstelling gaat vooral uit naar alternatieve behandelingsmogelijkheden en andere natuurlijke kruiden en substanties met geneeskrachtige eigenschappen.
Neem contact op Eugène Mathijssen

Deel dit bericht

Deel via e-mail

Blijf gratis op de hoogte

Tip: blijf gratis op de hoogte van het laatste artrose nieuws. Meld u aan!

Let op: het noemen van merknamen in uw reacties is niet toegestaan. Doet u dit toch, dan wordt uw reactie direct verwijderd.

Reacties