Dit is de beste sport bij artrose

Geplaatst door Eugène Mathijssen op 19 mei 2023

Bij artrose is het belangrijk om in beweging te blijven om pijn en stijfheid te verminderen. Uit een Australisch onderzoek blijkt dat regelmatig golfen de beste optie is. Hiermee krijgt u niet alleen voldoende lichaamsbeweging, maar ervaart u ook minder psychische klachten.

Golfen biedt de ideale gelegenheid om even te ontsnappen aan de dagelijkse beslommeringen en te genieten van de buitenlucht. Uit een studie van de Universiteit van Zuid-Australië blijkt dat deze sport aanzienlijke voordelen kan hebben voor mensen met artrose. Het onderzoeksteam ontdekte dat golfers met deze degeneratieve gewrichtsaandoening minder last hebben van psychische klachten en een betere algehele gezondheid ervaren in vergelijking met artrosepatiënten die niet golfen. Deze bevindingen zijn gepubliceerd in het Journal of Science and Medicine in Sport.

Psychische klachten

Aan dit onderzoek namen 459 golfers met artrose deel. Meer dan 90 procent van de deelnemers beoordeelde hun gezondheid als goed tot uitstekend. Artrosepatiënten die nooit golf speelden, meldden bijna drie keer zoveel ernstige psychische klachten (22 procent) in vergelijking met golfers met artrose (acht procent). “Regelmatige golfers blijven actief omdat ze tijdens het beoefenen van hun sport lange wandelingen maken. Bovendien wordt deze sport in groepsverband beoefend, wat zorgt voor veel sociaal contact,” zegt ergotherapeut Stenner.

Geestelijke gezondheid

“Mensen die golf spelen, leggen vaak acht tot tien kilometer per ronde af, waarmee ze de aanbevolen richtlijnen voor lichaamsbeweging overtreffen. Dit is niet alleen gunstig om de gewrichten soepel en de spieren sterk te houden, maar het vermindert ook het risico op hart- en vaatziekten, diabetes en obesitas,” zegt Stenner. “Daarnaast zijn er aanzienlijke voordelen voor de geestelijke gezondheid.” Het onderzoek heeft de belangrijke rol benadrukt die golf speelt bij het opbouwen van vriendschappen, wat een gevoel van verbondenheid creëert en bijdraagt aan het psychische en emotionele welzijn.

Actief blijven

Actief blijven en regelmatig sporten zijn de belangrijkste aspecten van het beheersen van artrose. “Activiteiten met een lagere impact, zoals golf, kunnen helpen om de activiteit te behouden. Andere vormen van lichaamsbeweging met een hogere impact kunnen de gewrichten aanzienlijk belasten, wat kan leiden tot verergering van symptomen en pijn. Denk bijvoorbeeld aan hardlopen, joggen en fitness,” zegt Stenner. Voor meer informatie over artrose kunt u terecht in ons uitgebreide dossier met tips, oefeningen, achtergrondverhalen en conventionele en alternatieve behandelingen.

Bronartikel

Het bronartikel is online in te zien.

Beoordeling van dit artikel:
Eugene Matthijssen

Geschreven door Eugène Mathijssen

Hoofdredacteur van Bewegen zonder Pijn. Gezondheidsjournalist en auteur van diverse gezondheidsboeken. Zijn belangstelling gaat vooral uit naar alternatieve behandelingsmogelijkheden en andere natuurlijke kruiden en substanties met geneeskrachtige eigenschappen.
Neem contact op Eugène Mathijssen

Deel dit bericht

Deel via e-mail

Blijf gratis op de hoogte

Tip: blijf gratis op de hoogte van het laatste artrose nieuws. Meld u aan!

Let op: het noemen van merknamen in uw reacties is niet toegestaan. Doet u dit toch, dan wordt uw reactie direct verwijderd.