Beter lopen met ‘textielspieren’ in kleding

Geplaatst door Eugène Mathijssen op 8 jan 2019

Exoskeletten zien we meer en meer. Maar echt comfortabel kunnen we deze robotpakken nu niet echt noemen. Zweedse wetenschappers hebben nu een oplossing gevonden. Het gaat om ‘textielspieren’ die u straks onder uw kleding kunt dragen.

Exoskeletten
Zweedse wetenschappers hebben een speciale stof ontwikkeld die de spierkracht verbetert. Het kan in de toekomst aangebracht worden in kleding van mensen met een handicap en ouderen die zich moeilijk kunnen verplaatsen, bijvoorbeeld als gevolg van artrose.

Laagspanningsvermogen

Het onderzoeksteam bekleedde normale textiel met elektro-actief materiaal, waardoor de stof kon reageren op laagspanningsvermogen. Daardoor worden de vezels langer of korter. Deze baanbrekende technologie kan ‘textielspieren’ creëren in kleding voor mensen die moeilijk kunnen lopen.

Exoskeletten

“Er zijn indrukwekkende vorderingen geboekt bij de ontwikkeling van exoskeletten,”

zegt Edwin Jager van de Linkoping University in Zweden.

“Deze lijken echter op stijve robotpakken. Onze droom is om exoskeletten te ontwikkelen die lijken op normale kledingstukken. Zoals broekjes die je onder je gewone kleding kunt dragen.”

Bronartikel

Het artikel is online in te zien.

Beoordeling van dit artikel:
[Totaal: 4    Gemiddelde: 3.8/5]
Eugene Matthijssen

Geschreven door Eugène Mathijssen

Hoofdredacteur van Bewegen zonder Pijn. Gezondheidsjournalist en auteur van diverse gezondheidsboeken. Zijn belangstelling gaat vooral uit naar alternatieve behandelingsmogelijkheden en andere natuurlijke kruiden en substanties met geneeskrachtige eigenschappen.
Neem contact op Eugène Mathijssen

Deel dit bericht

Deel via e-mail

Blijf gratis op de hoogte

Tip: blijf gratis op de hoogte van het laatste artrose nieuws. Meld u aan!

Let op: het noemen van merknamen in uw reacties is niet toegestaan. Doet u dit toch, dan wordt uw reactie direct verwijderd.

Reacties