‘Bewegen als medicijn’ centraal stellen in medische opleidingen

Geplaatst door Eugène Mathijssen op 10 okt 2017

Artsen moeten veel actiever worden met preventie en leefstijladvisering. Daartoe riep Willem van Mechelen op bij zijn afscheid als onderzoeksdirecteur bij VUmc. Hij gaat zich de komende jaren inzetten voor de praktische ontwikkeling van ‘Bewegen als Medicijn’.

“Het staat inmiddels vast, dat dagelijkse lichaamsbeweging bij een aantal aandoeningen minstens zo effectief is als medicijnen.”

Preventie centraal

Volgens Van Mechelen is het zinloos om eindeloos te praten over preventie. Dit moet snel centraal gesteld worden in alle medische opleidingen.

“Ook hier geldt: voorkomen is altijd beter dan genezen. En dat is goedkoper bovendien,”

zegt Van Mechelen.

Stimuleren gezond gedrag

Willem van Mechelen maakt zich hard voor het starten van leefstijlpoli’s, die de huidige zorgverlening moeten ondersteunen, maar ook pleit hij voor meer overheidsbemoeienis bij het bevorderen van een gezonde leefstijl. Hij denkt o.a. aan regelgeving bij het inrichten van openbare ruimten en belastingmaatregelen die gericht zijn op het stimuleren van gezond en ontmoedigen van ongezond gedrag.

Beoordeling van dit artikel:
[Totaal: 8    Gemiddelde: 4.5/5]

Deel dit bericht

Deel via e-mail

Blijf gratis op de hoogte

Tip: blijf gratis op de hoogte van het laatste artrose nieuws. Meld u aan!

Let op: het noemen van merknamen in uw reacties is niet toegestaan. Doet u dit toch, dan wordt uw reactie direct verwijderd.

Reacties