Bloeddrukverlagend dieet helpt tegen jicht

Geplaatst door Eugène Mathijssen op 20 sep 2016

Een dieet dat helpt om de bloeddruk te verlagen, zou ook verlichting kunnen geven bij jicht. Het gaat om het zogenaamde DASH-dieet, dat vooral bestaat uit groenten, fruit, vis, mager vlees, granen en noten. Dit voedingsplan zorgt ook voor een verlaging van het urinezuur in het lichaam. Ophoping van urinekristallen kunnen heftige en pijnlijke gewrichtsontstekingen bij jicht uitlokken.

Net zo sterk als medicijnen

dash-dieet-jichtDeze studie werd uitgevoerd door de Johns Hopkins University School of Medicine in Baltimore. Daarbij werden 400 mensen met jicht op het DASH-dieet gezet of ze kregen typisch Amerikaanse voeding (de controlegroep) voorgeschoteld. Bij sommige patiënten uit de DASH-groep was het effect op de klachten bijna zo sterk als dat van medicijnen die bij deze aandoening worden voorgeschreven.

Standaardadvies

De onderzoekers concluderen dan ook dat het veranderen van de eetgewoonten kan helpen om urinezuur te verlagen. Bovendien is dit een goed alternatief voor patiënten die liever geen medicijnen willen gebruiken. Volgens hoofdonderzoeker Miller is tot nu toe het standaardadvies bij jicht het terugschroeven van de alcohol-, purine- en eiwitinname. Wat hem betreft kan daar het DASH-dieet aan worden toegevoegd.

Bron

Een samenvatting van het officiële bronartikel is online in te zien.

Beoordeling van dit artikel:
Eugene Matthijssen

Geschreven door Eugène Mathijssen

Hoofdredacteur van Bewegen zonder Pijn. Gezondheidsjournalist en auteur van diverse gezondheidsboeken. Zijn belangstelling gaat vooral uit naar alternatieve behandelingsmogelijkheden en andere natuurlijke kruiden en substanties met geneeskrachtige eigenschappen.
Neem contact op Eugène Mathijssen

Deel dit bericht

Deel via e-mail

Blijf gratis op de hoogte

Tip: blijf gratis op de hoogte van het laatste artrose nieuws. Meld u aan!

Let op: het noemen van merknamen in uw reacties is niet toegestaan. Doet u dit toch, dan wordt uw reactie direct verwijderd.