Zo boost u thuis uw gewrichten

Geplaatst door Eugène Mathijssen op 15 mrt 2023

Het regent buiten al dagen dat het giet en u blijft dus liever thuis? Dat is geen excuus om niet te oefenen om uw gewrichten soepel en uw spieren sterk te houden. Deze oefeningen kunt u heel gemakkelijk in de huiskamer doen om uw gewrichtsklachten te verminderen.

Is het koud of nat buiten? Laat dat u er niet van weerhouden om in beweging te blijven. Er zijn een aantal eenvoudige oefeningen die u thuis kunt doen om uw gewrichten soepel én uw spieren sterk te houden. Dit helpt om de pijn en stijfheid bij artrose en andere gewrichtsklachten te verminderen én uw conditie op peil te houden als u om wat voor reden liever niet het huis uit wil.

Pijngrens

Begin rustig aan door de oefeningen een paar keer te herhalen. Bouw dit in de dagen daarna heel geleidelijk op totdat u elke oefening tien keer kunt doen. Blijf wel binnen uw pijngrens. De oefeningen mogen best gevoelig zijn, maar bij pijn kunt u beter stoppen. Begin dan de volgende dag opnieuw met minder herhalingen.

Flexibiliteit

• Breng uw armen langzaam met een boog omhoog om het lichaam te strekken. Laat uw armen weer zakken en doe de oefening opnieuw.
• Ga op een stoel zitten en strek uw linkerknie recht naar voren. Beweeg uw enkel heen en weer om de beenspieren te strekken. Herhaal deze oefening met uw rechterknie.

Kracht

• Ga vanuit een staande positie op uw tenen staan en laat u vervolgens weer zakken.
• Ga op een stoel zitten, sta op en ga weer zitten.
• Plaats uw handen op het aanrecht of een tafel en maak kleine kniebuigingen.
• Plaat uw handen op het aanrecht of tafel en beweeg eerst uw ene en dan uw andere been naar buiten.

Evenwicht

• Balanceer op één been, maar zorg wel dat u iets in de buurt hebt om u aan vast te grijpen als het nodig mocht zijn.
• Stap met uw rechtervoet naar voren, opzij, naar achteren en dan weer terug. Herhaal dit met uw linkervoet.

Uithoudingsvermogen

Stop niet met lopen. Loop een paar keer de gang op en neer, neem de trap naar boven en beneden en wandel een paar rondjes door de huiskamer. Een hometrainer is ook een geweldige oplossing om uw uithoudingsvermogen te vergroten.

Bronartikel

Het bronartikel is online in te zien.

Beoordeling van dit artikel:
Eugene Matthijssen

Geschreven door Eugène Mathijssen

Hoofdredacteur van Bewegen zonder Pijn. Gezondheidsjournalist en auteur van diverse gezondheidsboeken. Zijn belangstelling gaat vooral uit naar alternatieve behandelingsmogelijkheden en andere natuurlijke kruiden en substanties met geneeskrachtige eigenschappen.
Neem contact op Eugène Mathijssen

Deel dit bericht

Deel via e-mail

Blijf gratis op de hoogte

Tip: blijf gratis op de hoogte van het laatste artrose nieuws. Meld u aan!

Let op: het noemen van merknamen in uw reacties is niet toegestaan. Doet u dit toch, dan wordt uw reactie direct verwijderd.