Kijk terug: BZP Live-uitzending met auteur en medicus William Cortvriendt over boek ‘Kankervrij’

Geplaatst door Eugène Mathijssen op 5 okt 2020

Op dinsdag 29 september jl. ging hoofdredacteur Eugène Mathijssen tijdens een live-uitzending met William Cortvriendt, uitgebreid met hem in gesprek over zijn nieuwste boek ‘Kankervrij’. Het is nu mogelijk om deze uitzending terug te kijken.

Kijk terug op Facebook en YouTube

Op 17 september is een opvallend boek verschenen dat over kanker gaat en wat u zelf kunt doen. ‘Kankervrij’ gaat niet alleen over preventie, maar vooral om kanker beter te kunnen behandelen. Op dinsdag 29 september tussen 19:00 en 21:00 uur ging Eugène Mathijssen – hoofdredacteur Bewegen zonder Pijn – in gesprek met de auteur en medicus William Cortvriendt. Dit gesprek werd live uitgezonden via Facebook en YouTube.

Bekijk de uitzending op Facebook. (De uitzending begint vanaf minuut 12:35)
Bekijk de uitzending op YouTube.

Behandeling tegen kanker is niet compleet zonder leefstijladviezen

Onlangs kwam in het nieuws dat het aantal kankergevallen in Nederland het hoogste is in Europa, op Ierland en Denemarken na. En hoewel er in de verschillende media over werd gespeculeerd wat de redenen hiervoor zouden kunnen zijn, weten we het antwoord eigenlijk niet zo goed. Wat we wel weten is dat het aantal gevallen van kanker in Nederland de laatste 30 jaar is verdubbeld en het aantal sterfgevallen vanwege kanker ondertussen de belangrijkste overlijdensoorzaak is. Iemand die in 1930 werd geboren had een risico van 37 procent om op enigerlei moment kanker te krijgen. Voor iemand die in 1960 is geboren is deze kans al gestegen tot meer dan 50 procent.

Kanker neemt snel toe vanwege onze omgeving en leefstijl

Het heeft er alle schijn van dat er zich vooral de laatste tijd veranderingen in onze omgeving hebben voorgedaan die schuldig zijn aan deze toename van kanker. Uiteraard weten we al behoorlijk veel over de relatie tussen enerzijds onze omgeving en leefstijl en anderzijds kwaadaardige aandoeningen. We kunnen hierbij denken aan roken, te veel alcohol, radioactieve straling, zonnebrand, fijnstof en kankerverwekkende stoffen, waaronder het via de verf van onze straaljagers bekend geworden chroom-6. Betrekkelijk nieuw zijn de inzichten dat factoren – zoals gebrek aan lichaamsbeweging, industrieel bewerkte voeding, suiker, overgewicht, diabetes type 2, chronische stress en tekort aan vitamine D – het risico op kanker sterk verhogen. Een onderzoek uit 2018 – gepubliceerd in het tijdschrift Nature – komt zelfs tot de conclusie dat 90 procent van alle gevallen van kanker direct veroorzaakt wordt door leefstijl en onze omgeving.

Met leefstijl-interventies kunnen we kanker beter behandelen

Het inzicht is betrekkelijk nieuw dat we door het ingrijpen in onze leefstijl niet alleen kanker vaak kunnen voorkomen, maar ook veel beter kunnen behandelen. En u leest het goed: naast door de oncoloog algemeen toegepaste behandelingen zoals chirurgie, radiotherapie, chemotherapie en de nieuwe en nog deels experimentele immunotherapie, kunt u zelf uw kansen op het overleven van kanker aanmerkelijk verbeteren! En we weten ondertussen ook hoe deze relatie tussen leefstijl en kanker werkt. Want het ontstaan en de daaropvolgende groei van kankercellen blijkt heel sterk af te hangen van een aantal welbekende voedingstoffen en hormonen. De voornaamste zijn in willekeurige volgorde: glucose, fructose, insuline, IGF-1 (een op insuline lijkend hormoon) en de stresshormonen cortisol en adrenaline. Zo blijkt het dat hoe hoger onze bloedsuikerspiegel is (ofwel de hoeveelheid glucose in ons bloed), hoe meer risico we lopen op kanker en hoe agressiever kanker groeit.

Lichaamsbeweging, stressreductie en voeding zijn voorbeelden van effectieve behandelingen van kanker

Er zijn diverse manieren waarop u zelf kanker kunt bestrijden. Zowel als preventie, maar vooral ook om wanneer u kanker hebt uw overlevingskansen en kwaliteit van leven te verbeteren. Zo weten we dat het verminderen van chronische stress leidt tot minder kanker en hogere overlevingscijfers als u eenmaal kanker hebt. Bij toename van lichaamsbeweging tonen sommige onderzoeken zelfs een toename aan van overlevingsduur met wel 60%. In het nieuwe boek Kankervrij wordt opgemerkt dat als bewegen een gepatenteerde pil zou betreffen, de krantenkoppen over elkaar heen zouden rollen met ‘Grote doorbraak bij kanker’.
Ook voor wat betreft anti-kanker diëten worden er vorderingen gemaakt. We weten ondertussen dat kankercellen hun energie voornamelijk halen uit glucose en dat door het sterk verlagen van de bloedsuikerspiegel kankercellen moeite hebben met groeien en overleven. Het verlagen van de bloedsuikerspiegel kunnen we zelf doen door minder koolhydraten te consumeren. Nog verdere dalingen van de bloedsuikerspiegel kunnen we bereiken door periodiek te vasten en het ketogeen dieet. Zeer recent zijn er hierover hoopgevende onderzoeken bij borstkanker gepubliceerd. Zo blijkt dat bij patiënten die hadden gevast of het ketogeen dieet hadden gevolgd, de natuurlijk afweercellen tegen kanker actiever werden en de tumor sterker was gekrompen.
De samenhang tussen leefstijl en de effectiviteit van de klassieke behandelingen van kanker kunnen niet langer worden ontkend en de bewijzen stapelen zich op. De conclusie is duidelijk: u kunt naast hetgeen de oncoloog voorschrijft, uw kansen op het overwinnen van kanker in de meeste gevallen aanmerkelijk verbeteren. Eigenlijk is geen enkele behandeling tegen kanker compleet zonder een grondige evaluatie van uw persoonlijke leefstijl en de daarop gebaseerde adviezen.

Beoordeling van dit artikel:
Eugene Matthijssen

Geschreven door Eugène Mathijssen

Hoofdredacteur van Bewegen zonder Pijn. Gezondheidsjournalist en auteur van diverse gezondheidsboeken. Zijn belangstelling gaat vooral uit naar alternatieve behandelingsmogelijkheden en andere natuurlijke kruiden en substanties met geneeskrachtige eigenschappen.
Neem contact op Eugène Mathijssen

Deel dit bericht

Deel via e-mail

Blijf gratis op de hoogte

Tip: blijf gratis op de hoogte van het laatste artrose nieuws. Meld u aan!

Let op: het noemen van merknamen in uw reacties is niet toegestaan. Doet u dit toch, dan wordt uw reactie direct verwijderd.