Comfortabel slapen met artrose: 10 tips voor een ontspannen slaapkamer

Geplaatst door Eugène Mathijssen op 12 jul 2023

Een veelgehoorde klacht van mensen met artrose is dat ze vooral in de slaapkamer veel hinder ondervinden van hun aandoening. Zo kunnen ze ’s nachts moeilijk een goede slaaphouding vinden, hebben ze ’s ochtends moeite om uit bed te stappen en lukt het niet om het bed op te maken of onder het bed te stofzuigen. Dit heeft een negatief effect op de algehele gezondheid. “De slaapkamer is soms best complex. Veel problemen kunnen worden opgelost door het comfort in de slaapkamer te verhogen,” zegt Ruben Klösters van Aldenhuijsen. “Zo is het vinden van het juiste matras erg belangrijk. Maar niet alleen dat. Het is belangrijk dat de soms lastige klusjes zoals het bed opmaken, verschonen en eronder stofzuigen makkelijk gaan. Goed voor de gezondheid en als het makkelijk gaat, houdt u ook meer tijd over voor leuke dingen!” Hij geeft tien waardevolle tips die u kunnen helpen om voortaan comfortabel te kunnen slapen met artrose.

1) Kies het juiste matras

Het kiezen van het juiste matras is cruciaal voor mensen met artrose. Door deze gewrichtsaandoening verandert uw lichaam, waardoor de slaapklachten en gewrichtspijn kunnen toenemen. De oplossing is om samen met een slaapadviseur een matras te kiezen dat goed bij uw lichaam en situatie past. Laat uw lichaam opmeten om de juiste lichaamsverhoudingen te achterhalen en kies een matras die de druk op uw gewrichten vermindert en uw lichaamsgewicht gelijkmatig verdeelt.

2) Gebruik een ondersteunend kussen

Een goed matras en het passende hoofdkussen zijn communicerende vaten. Gebruik ondersteunende kussens om de druk op specifieke gewrichten te verminderen. Een ergonomisch kussen kan de nek en de wervelkolom in een neutrale positie houden, waardoor pijn en stijfheid ’s nachts worden verminderd.

3) Maak regelmatig schoon onder uw bed

We liggen gemiddeld 8 uur per nacht op bed. Dit maakt dat de slaapkamer van grote invloed is op onze gezondheid. Kies voor een verrijdbaar en deelbaar bed, zodat u eenvoudiger onder en tussen uw bed kunt schoonmaken.

4) Kies voor een bed op hoogte

Het is vaak lastig om met gewrichtspijn het bed op te maken. Behalve dat u met een verrijdbaar en deelbaar bed een mindere lange afstand hoeft te overbruggen, is een in hoogte verstelbaar bed vaak de ideale oplossing. Het bed op hoogte opmaken, zorgt ervoor dat u niet hoeft te bukken, het minder kracht kost en de gewrichten minder belast worden.

5) Stel uw bed in op de hoogte die bij u past

Artrose kan ook problemen veroorzaken bij het opstaan uit bed. Dit gaat moeilijker en vergt vaak veel inspanning vanwege pijnlijke en stijve gewrichten. Een oplossing is kiezen voor een bed dat u kunt instellen op de juiste in- en uitstaphoogte. Dit is niet alleen veel prettiger, maar zorgt ook voor minder gewrichtspijn.

6) Creëer voldoende verlichting

Zorg voor goede verlichting in de slaapkamer, vooral bij het bed, zodat u ’s nachts gemakkelijk de verlichting kunt aanpassen zonder op te staan. Maar ook een in- en uitstapverlichting helpt u om ’s nachts de weg te vinden, waardoor de kans dat u valt, wordt verkleind.

7) Organiseer spullen binnen handbereik

Plaats belangrijke items zoals medicijnen, een leeslampje, een telefoon en een glas water binnen handbereik, zodat u niet ver hoeft te reiken of op te staan.

8) Leg vloerkleden neer

Plaats zachte vloerkleden naast het bed om de impact op de gewrichten te verminderen wanneer u ’s ochtends opstaat.

9) Zorg voor goede ventilatie

Zorg voor voldoende frisse lucht in de slaapkamer door regelmatig te ventileren. Dit kan helpen om een gezonde slaapomgeving te behouden en verlengt de levensduur van uw bed.

10) Een Aldenhuijsen is nog altijd later uit te breiden

Niemand weet wat de toekomst brengt. Daarom is een Aldenhuijsen nog altijd later uit te breiden met functionaliteiten zoals hoog laag en bedhulpmiddelen, zoals een bedpapagaai, valhek en uitstaphulp. Kies nu voor de Aldenhuijsen die bij uw huidige slaapsituatie past, in de wetenschap klaar te zijn voor de toekomst. Een Aldenhuijsen bed staat verder bekend om betrouwbaarheid, hoge kwaliteit en de persoonlijke service. Zo krijgt u het persoonlijke visitekaartje van de monteur die uw Aldenhuijsen heeft geïnstalleerd, zodat vragen direct worden beantwoord. Samen met een van onze slaapadviseurs bepaalt u welk bed het beste bij u past, welke functionaliteiten deze moet hebben en welk design u helemaal gelukkig maakt.

Met een Aldenhuijsen houdt u meer tijd over voor leuke dingen

De lastige klusjes gaan namelijk een stuk makkelijker en sneller. Bovendien slaapt u in een Aldenhuijsen voortreffelijk, waardoor u meer uit uw dag haalt. Benieuwd naar de mogelijkheden? Bestel de gratis brochure!

Beoordeling van dit artikel:
Eugene Matthijssen

Geschreven door Eugène Mathijssen

Hoofdredacteur van Bewegen zonder Pijn. Gezondheidsjournalist en auteur van diverse gezondheidsboeken. Zijn belangstelling gaat vooral uit naar alternatieve behandelingsmogelijkheden en andere natuurlijke kruiden en substanties met geneeskrachtige eigenschappen.
Neem contact op Eugène Mathijssen

Deel dit bericht

Deel via e-mail

Blijf gratis op de hoogte

Tip: blijf gratis op de hoogte van het laatste artrose nieuws. Meld u aan!

Let op: het noemen van merknamen in uw reacties is niet toegestaan. Doet u dit toch, dan wordt uw reactie direct verwijderd.