Kan diabetespil knieoperatie helpen voorkomen?

Geplaatst door Eugène Mathijssen op 30 mei 2023

Kan een goedkope diabetespil knieartrose verminderen? Uit een groeiend aantal wetenschappelijke onderzoeken blijkt dat dit mogelijk het geval zou kunnen zijn. Op dit moment voeren Egyptische onderzoekers tests uit op een groep van 120 patiënten met knieartrose. Ze verwachten de eerste resultaten nog dit jaar te kunnen presenteren.

Een pil die al wordt gebruikt door patiënten met diabetes type 2 kan een goedkope en effectieve behandeling zijn voor knieartrose. Het gaat om metformine dat al sinds de jaren vijftig door miljoenen mensen met ‘ouderdomssuiker’ wordt gebruikt om de bloedsuikerspiegel onder controle te houden. Op dit moment loopt er een proef om te zien of dit geneesmiddel ook kan worden ingezet om knieartrose te behandelen.

Nieuwe en gezonde cellen

Laboratoriumproeven hebben positieve resultaten laten zien bij muizen met vroege artrose. Ze kregen gedurende 12 weken dagelijks metformine in hun drinkwater. Er was significant minder kraakbeenafbraak dan bij muizen die dit medicijn niet kregen. Wetenschappers van de Sadat City University in Egypte vermoeden dat metformine een enzym afgeeft dat het kraakbeen beschermt en ontstekingen in de gewrichten bestrijdt. Volgens hen ruimt dit enzym beschadigde kraakbeencellen op om plaats te maken voor nieuwe en gezondere exemplaren. Er is nu een klinisch onderzoek gestart naar het effect van metformine bij 120 patiënten met knieartrose. De eerste resultaten van het effect van deze diabetespil op de pijn en mobiliteit worden later dit jaar verwacht.

Uitsluitend op recept

“Het lijkt erop dat metformine voordelen biedt bij de behandeling van artrose,” zegt Philip Conaghan, hoogleraar Musculoskeletale Geneeskunde aan de Universiteit van Leeds. “Hoewel de resultaten van studies bij dieren en mensen soms kunnen verschillen, verdient het potentieel van metformine voor de behandeling van artrose verder onderzoek.”

Belangrijk om op te merken is dat de meeste onderzoeken naar artrose zich richten op het kniegewricht, en dit is niet zonder reden. Het kniegewricht is namelijk de meest voorkomende locatie van artrose. In tweede instantie zal altijd worden onderzocht of een nieuwe behandeling ook succesvol kan zijn voor andere gewrichten. Metformine is overigens uitsluitend op recept verkrijgbaar. Totdat dit medicijn ook wordt goedgekeurd voor de behandeling van artrose, mogen artsen het alleen voorschrijven voor diabetes type 2. Uitgebreide informatie over knieartrose kunt u hier vinden.

Bronartikel

Het bronartikel is online in te zien.

Beoordeling van dit artikel:
Eugene Matthijssen

Geschreven door Eugène Mathijssen

Hoofdredacteur van Bewegen zonder Pijn. Gezondheidsjournalist en auteur van diverse gezondheidsboeken. Zijn belangstelling gaat vooral uit naar alternatieve behandelingsmogelijkheden en andere natuurlijke kruiden en substanties met geneeskrachtige eigenschappen.
Neem contact op Eugène Mathijssen

Deel dit bericht

Deel via e-mail

Blijf gratis op de hoogte

Tip: blijf gratis op de hoogte van het laatste artrose nieuws. Meld u aan!

Let op: het noemen van merknamen in uw reacties is niet toegestaan. Doet u dit toch, dan wordt uw reactie direct verwijderd.