Doorbraak in artrose-onderzoek: kan afbraakproces kraakbeen worden omgekeerd?

Geplaatst door Eugène Mathijssen op 10 nov 2023

Australische onderzoekers hebben mogelijk een behandeling gevonden die artrose kan stoppen en omkeren. Het team ontdekte specifieke stamcellen die bijdragen aan de afbraak van kraakbeenweefsel. De nieuwe behandeling wordt op dit moment al klinisch getest op groepen artrosepatiënten.

Artrose wordt meestal gezien als een ongeneeslijke slijtageziekte die leidt tot verminderde mobiliteit. Een recent onderzoek door de Universiteit van Adelaide in Australië toont echter aan dat deze aandoening mogelijk behandelbaar en omkeerbaar is. Ze hebben een nieuwe populatie stamcellen ontdekt die verantwoordelijk zijn voor de progressie van artrose.

Stamcellen

Stamcellen zijn basiscellen die het vermogen hebben om zich te ontwikkelen tot verschillende soorten cellen in het lichaam. De specifieke groep die nu is ontdekt, wordt gekenmerkt door de aanwezigheid van het Gremlin-1 gen. De activiteit van deze stamcellen in de gewrichten kan bijdragen aan de afbraak van kraakbeenweefsel. Experimenten met fibroblastgroeifactor 18 (FGF18) op muizen hadden invloed op het Gremlin-1 gen, wat leidde tot herstel van het kraakbeen en verminderde artrose. FGF18 is een eiwit dat cellen activeert die verantwoordelijk zijn voor de vorming van onder andere nieuwe kraakbeencellen.

Testen op artrose-patiënten

De bevindingen staan haaks op de traditionele opvatting dat artrose enkel het resultaat is van natuurlijke slijtage. Er lijkt blijkbaar een groep specifieke stamcellen te bestaan die het afbraakproces van kraakbeen in gang kunnen zetten. Dit opent de weg naar nieuwe behandelmogelijkheden die zich richten op kraakbeenherstel in plaats van alleen pijnbestrijding. Fase 3 van deze studie, waarin de behandeling op een grotere groep patiënten wordt getest, is momenteel aan de gang.

Dossier Artrose

Bewegen zonder Pijn heeft een uitgebreid dossier samengesteld over artrose. Daar kunt u meer lezen over de gewrichten waar deze aandoening het meest voorkomt, zoals de knie en de heup. Verder vindt u hier veel tips en oefeningen plus het actuele onderzoeknieuws met betrekking tot artrose.

Bronartikel

Het bronartikel is online in te zien.

Beoordeling van dit artikel:
Eugene Matthijssen

Geschreven door Eugène Mathijssen

Hoofdredacteur van Bewegen zonder Pijn. Gezondheidsjournalist en auteur van diverse gezondheidsboeken. Zijn belangstelling gaat vooral uit naar alternatieve behandelingsmogelijkheden en andere natuurlijke kruiden en substanties met geneeskrachtige eigenschappen.
Neem contact op Eugène Mathijssen

Deel dit bericht

Deel via e-mail

Blijf gratis op de hoogte

Tip: blijf gratis op de hoogte van het laatste artrose nieuws. Meld u aan!

Let op: het noemen van merknamen in uw reacties is niet toegestaan. Doet u dit toch, dan wordt uw reactie direct verwijderd.