Durft u door deze chirurg uw knie te laten vervangen?

Geplaatst door Eugène Mathijssen op 27 dec 2022

Stel u ligt in de operatiekamer te wachten voor een gewrichtsvervanging. Plotseling komt er een robot binnenwandelen die aanstalten maakt om de ingreep uit te voeren. Vindt u dat prima of maakt u zich haastig uit de voeten? Denk daar moet goed over na, want in China is het al zover …

Robotten kunnen steeds meer taken van mensen overnemen. In China is nu een exemplaar ontwikkeld dat met succes een knievervangende operatie heeft uitgevoerd. Het is de eerste keer dan een in China gemaakte robot commercieel is ingezet voor menselijke chirurgie.

Bot-op-botcontact

Onder toezicht van een team van orthopedische chirurgen plaatste de robot een knieprothese bij een 73-jarige patiënt met knieartrose in het West China Hospital van de Sichuan University. Volgens Zhou Zongke, hoogleraar Orthopedie, was het kniegewricht zo ver versleten dat het kraakbeen volledig was verdwenen en er sprake was van bot-op-botcontact. Dat houdt in dat de beide gewrichtshelften bij het bewegen pijnlijk over elkaar schuren.

Hoge precisie

Zhou vertelde dat ze de CT-scangegevens van de patiënt eerst in een computer had ingevoerd. Dit om de operatieprocedure uitgebreid te oefenen, zodat de robot daarna goed voorbereid in de operatiekamer aan de slag kon gaan.
“Het voordeel van robotondersteunende chirurgie is dat er met een hoge precisie een gewricht vervangen kan worden. Daardoor neemt de kans op fouten dramatisch af,” de Chinese orthopeed.

Beoordeling van dit artikel:
Eugene Matthijssen

Geschreven door Eugène Mathijssen

Hoofdredacteur van Bewegen zonder Pijn. Gezondheidsjournalist en auteur van diverse gezondheidsboeken. Zijn belangstelling gaat vooral uit naar alternatieve behandelingsmogelijkheden en andere natuurlijke kruiden en substanties met geneeskrachtige eigenschappen.
Neem contact op Eugène Mathijssen

Deel dit bericht

Deel via e-mail

Blijf gratis op de hoogte

Tip: blijf gratis op de hoogte van het laatste artrose nieuws. Meld u aan!

Let op: het noemen van merknamen in uw reacties is niet toegestaan. Doet u dit toch, dan wordt uw reactie direct verwijderd.