Is dit eiwit de sleutel tot het voorkomen van artrose?

Geplaatst door Eugène Mathijssen op 7 sep 2023

Wereldwijd zoeken wetenschappers naar oplossingen om artrose te voorkomen en te genezen. Bewegen zonder Pijn volgt deze ontwikkelingen op de voet, zodat u weet dat de medische wereld zeer actief is op dit gebied. Zo hebben Amerikaanse onderzoekers recentelijk een eiwit ontdekt dat het kraakbeen beschermt tegen slijtage.

Wetenschappers van de Universiteit van Delaware in de Amerikaanse stad Newark zijn een stap dichterbij het begrijpen van hoe artrose te voorkomen of te behandelen. Onder leiding van professor Justin Parreno heeft een team een eiwit geïdentificeerd dat in grote hoeveelheden wordt geproduceerd in kraakbeencellen. Daarom speelt adseverin een belangrijke rol in het behoud van de gezondheid van gewrichtskraakbeen.

Chondrocyten

Professor Parreno ontdekte dat de adseverin-eiwitten een cruciale rol spelen in het functioneren van chondrocyten. Dit zijn de enige cellen die in kraakbeenweefsel voorkomen. Op het moment dat dit eiwit uit de beschermende laag tussen de gewrichten werd verwijderd, verminderde de functie van de chondrocyten vanwege een afname van F-actine. F-actine is een belangrijk element in het beschermen en onderhouden van kraakbeen. Parreno beschrijft F-actine als een soort ‘schild’ dat kraakbeencellen beschermt tegen mechanische stress veroorzaakt door gewrichtsbewegingen. Zonder dit schild worden de cellen gevoeliger voor mechanische belasting, wat kan leiden tot hun dood en de afbraak van kraakbeen.

Topje van de ijsberg

Het onderzoek van professor Parreno en zijn team is niet alleen baanbrekend vanwege de identificatie van adseverin, maar ook omdat het de weg opent naar verder onderzoek naar de rol van F-actine (filamentous actine) in de ontwikkeling van artrose. Volgens de onderzoeker is dit slechts ‘het topje van de ijsberg’, maar de impact van dit onderzoek kan verreikend zijn. Als wetenschappers erin slagen te ontdekken welke moleculen cruciaal zijn voor het reguleren van F-actine, kunnen zij mogelijk medicijnen ontwikkelen om de progressie van artrose te stoppen of om te keren.

Meer weten over artrose?

Bewegen zonder Pijn heeft een uitgebreid dossier samengesteld met oorzaken, getroffen gewrichten, tips, oefeningen en achtergrondinformatie.

Bronartikel

Het bronartikel is online in te zien.

Beoordeling van dit artikel:
Eugene Matthijssen

Geschreven door Eugène Mathijssen

Hoofdredacteur van Bewegen zonder Pijn. Gezondheidsjournalist en auteur van diverse gezondheidsboeken. Zijn belangstelling gaat vooral uit naar alternatieve behandelingsmogelijkheden en andere natuurlijke kruiden en substanties met geneeskrachtige eigenschappen.
Neem contact op Eugène Mathijssen

Deel dit bericht

Deel via e-mail

Blijf gratis op de hoogte

Tip: blijf gratis op de hoogte van het laatste artrose nieuws. Meld u aan!

Let op: het noemen van merknamen in uw reacties is niet toegestaan. Doet u dit toch, dan wordt uw reactie direct verwijderd.