Injecties met energiemoleculen laten kraakbeen teruggroeien

Geplaatst door Eugène Mathijssen op 11 aug 2020

In tal van laboratoria over de hele wereld zoeken wetenschappers naar behandelingen om artrose te stoppen of te vertragen. Amerikaans onderzoekers bewandelen nu een nieuwe weg die mogelijk tot een succesvolle therapie kan leiden. In diermodellen groeide bijna 50 procent van het kraakbeen terug na injecties met ATP-moleculen.


De ontwikkeling van een nieuwe artrose behandeling vordert gestaag. In een nieuwe studie bij knaagdieren groeide bijna de helft van het kraakbeen in de knieën dat verloren was gegaan door veroudering weer terug. Dit veelbelovende resultaat werd verkregen door het toedienen van injecties met natuurlijke ‘energiemoleculen’.
“Dit werkt goed als behandeling van artrose in diermodellen zonder duidelijke bijwerkingen,” aldus Carmen Corciulo, onderzoekster van de NYU Grossman School of Medicine in New York.

Adenosinetrifosfaat

In deze studie staat een idee centraal dat al lang bestaat. En dat is dat bepaalde mechanismes in dierlijke en menselijk cellen suikers, vetten en eiwitten omzetten in energie. Deze mechanismes worden gebruikt door de miljoenen cellen van het lichaam. Het molecuul dat daarbij het meest actief is, wordt adenosinetrifosfaat of ATP genoemd. ATP dient eveneens als bouwsteen voor genetisch materiaal en staat in deze rol centraal in de groei van menselijk weefsel. Onderzoek heeft nu aangetoond dat het in stand houden van de hoeveelheid ATP in de gewrichten, artrose in diermodellen kan voorkomen. Het is bekend, dat deze energiemolecuul de chondrocytcellen voedt die kraakbeen aanmaken.

Kraakbeen groeit terug

In deze studie injecteerden onderzoekers ATP in de gewrichten van knaagdieren met een biologische schade die vergelijkbaar was met die van artrose bij mensen. Na acht wekelijkse behandelingen was bijna 50 procent van het kraakbeen terug gegroeid. Het is volgens Corciulo nog te vroeg om deze experimentele therapie bij mensen te testen. Eerst moet blijken dat testmedicijnen langdurig bewaard kunnen blijven, waarna er klinische testen bij grotere zoogdieren kunnen worden uitgevoerd.

Artrose voorkomen of afremmen

Volgens onderzoekster Carmen Corciulo moet er haast gemaakt worden met het ontwikkelen van behandelingen om artrose te stoppen of te vertragen. “Naar schatting meer dan 100 miljoen mensen wereldwijd hebben last van deze aandoening. Aangezien we langer blijven leven en overgewicht stijgt, zal dit cijfer alleen maar hoger worden. Als we artrose met nieuwe therapieën kunnen voorkomen of afremmen, zullen er minder gewrichtsvervangingen nodig zijn. Dit bespaart de gemeenschap heel veel geld en de patiënt veel pijn en ellende.”

Bronartikel

Het bronartikel is online in te zien.

Beoordeling van dit artikel:
[Totaal: 4   Gemiddelde:  3.5/5]
Eugene Matthijssen

Geschreven door Eugène Mathijssen

Hoofdredacteur van Bewegen zonder Pijn. Gezondheidsjournalist en auteur van diverse gezondheidsboeken. Zijn belangstelling gaat vooral uit naar alternatieve behandelingsmogelijkheden en andere natuurlijke kruiden en substanties met geneeskrachtige eigenschappen.
Neem contact op Eugène Mathijssen

Deel dit bericht

Deel via e-mail

Blijf gratis op de hoogte

Tip: blijf gratis op de hoogte van het laatste artrose nieuws. Meld u aan!

Let op: het noemen van merknamen in uw reacties is niet toegestaan. Doet u dit toch, dan wordt uw reactie direct verwijderd.

Reacties