Experimenteel composiet kan kraakbeen en bot repareren

Geplaatst door Eugène Mathijssen op 17 jan 2019

Onderzoekers van de Kaunus Universiteit in Litouwen hebben een kunstmatig bot ontwikkeld, dat gebruikt kan worden voor de behandeling van artrose. Dit composiet imiteert zowel kraakbeen- als botweefsel. Deze nieuwe ontwikkeling bevindt zich op dit moment nog in een experimentele fase.

Composiet bot kraakbeen

Bi-functioneel

Veel ouderen hebben last van artrose.

“Daarom is het een uitdaging om composieten te creëren die helpen dit probleem om te lossen,”

zegt projectleider Simona Miseviciute.

“Kraakbeen vormt samen met het bot een complexe structuur. Daarom hebben wij onze focus gericht op een ‘bi-functioneel’ composiet dat zowel beschadigingen aan het kraakbeen als aan het botweefsel kan repareren.”

Chitosan

Dit experimentele composiet vult de fracturen op in zowel het kraakbeen als botweefsel. Eén van de componenten is gelatine. Dit is een goedkope, heldere en harde substantie die onder andere in de cosmetische industrie wordt toegepast. Een ander bestanddeel is chitosan uit schaaldieren, waaronder kreeften en garnalen. Hydroxyapatiet in het composiet is een mineraal dat ook in botweefsel wordt aangetroffen.

Bronartikel

Het artikel is online in te zien.

Beoordeling van dit artikel:
Eugene Matthijssen

Geschreven door Eugène Mathijssen

Hoofdredacteur van Bewegen zonder Pijn. Gezondheidsjournalist en auteur van diverse gezondheidsboeken. Zijn belangstelling gaat vooral uit naar alternatieve behandelingsmogelijkheden en andere natuurlijke kruiden en substanties met geneeskrachtige eigenschappen.
Neem contact op Eugène Mathijssen

Deel dit bericht

Deel via e-mail

Blijf gratis op de hoogte

Tip: blijf gratis op de hoogte van het laatste artrose nieuws. Meld u aan!

Let op: het noemen van merknamen in uw reacties is niet toegestaan. Doet u dit toch, dan wordt uw reactie direct verwijderd.