Experimentele groeifactor belofte bij behandeling knie-artrose?

Geplaatst door Eugène Mathijssen op 19 nov 2019

Amerikaanse onderzoekers zijn er in geslaagd om het kraakbeen bij mensen met knie-artrose dikker te maken. Dat deden zij met behulp van een experimentele humane fibroblastgroeifactor 18. Ondanks de toename van het kraakbeen, namen de symptomen als pijn en stijfheid niet af. Wat is de klinische betekenis van dit onderzoek?


Onderzoekers van de Universiteit van Maryland in Amerika zijn er in geslaagd om met behulp van een experimentele groeifactor artrose aan de knie te verbeteren. Het lukte ze om zo de dikte van het kraakbeen in het kniegewricht te vergroten en verdere afbraak van dit weefsel te voorkomen. De eerste resultaten van dit nog lopende onderzoek werden onlangs gepubliceerd in het Journal of the American Medical Association.

Fibroblastgroeifactor 18

Tijdens dit onderzoek kregen 549 deelnemers met knie-artrose geheel willekeurig injecties met sprifermin of een placebo. Sprifermin is een kunstmatige humane fibroblastgroeifactor 18 die door een tweetal farmaceutische bedrijven is ontwikkeld voor de behandeling van artrose. Het middel werd toegediend in een lage dosis van 30 microgram en een hogere dosis van 100 microgram.

Symptomen blijven

Het team merkte op, dat bij de 100 microgram-groep na twee jaar de dikte van het kraakbeen met 0,2 millimeter was toegenomen. De placebogroep verloor gedurende deze periode juist 0,2 millimeter kraakbeen. In de groep die 30 microgram sprifermin ontvingen werd slechts een zeer bescheiden toename van het kraakbeen waargenomen. Ondanks de toename van het kraakbeen namen de symptomen – zoals pijn en stijfheid – niet af.

“De toename van de dikte van het kraakbeen is een positief teken. Maar omdat de symptomen blijven bestaan, weten we nog niet of dit enige klinische betekenis heeft,”

zegt één van de onderzoekers.

“Het is ook nog niet bekend of een toename van de kraakbeendikte een knievervangende operatie kan uitstellen of voorkomen.”

Bronartikel

Het bronartikel is online in te zien.

Beoordeling van dit artikel:
[Totaal: 3   Gemiddelde:  3.3/5]
Eugene Matthijssen

Geschreven door Eugène Mathijssen

Hoofdredacteur van Bewegen zonder Pijn. Gezondheidsjournalist en auteur van diverse gezondheidsboeken. Zijn belangstelling gaat vooral uit naar alternatieve behandelingsmogelijkheden en andere natuurlijke kruiden en substanties met geneeskrachtige eigenschappen.
Neem contact op Eugène Mathijssen

Deel dit bericht

Deel via e-mail

Blijf gratis op de hoogte

Tip: blijf gratis op de hoogte van het laatste artrose nieuws. Meld u aan!

Let op: het noemen van merknamen in uw reacties is niet toegestaan. Doet u dit toch, dan wordt uw reactie direct verwijderd.

Reacties