Mysterieus botje gekoppeld aan knieklachten

Geplaatst door Eugène Mathijssen op 9 mei 2019

Op school hebben we geleerd dat het menselijk skelet uit 206 botten is opgebouwd. Steeds meer mensen hebben echter een extra botje. Het gaat om de fabella die is verstopt in een pees achter de knie en voor veel pijnklachten kan zorgen.

Fabella knieklachten
De fabella is een klein botje dat verstopt is in een pees achter de knie en zou mogelijk gekoppeld kunnen worden aan pijnklachten. Dit zogenaamde ‘sesambotje’ was ooit zeer zeldzaam bij mensen. Uit een nieuwe studie blijkt echter, dat de fabella bezig is met een stevige opmars. Een analyse van de Britse universiteit Imperial College London toont aan dat de fabella in 1918 aanwezig was in 11,2 procent en in 2018 bij 39 procent van de wereldbevolking. Dat is dus 3,5 keer zoveel in honderd jaar.

Nadelen

Dr. Michael Berthaume – hoofdauteur van deze studie – analyseerde 21.676 knieën in 27 landen. Hij is er nog niet achter wat de functie van de fabella is.

“Daar heeft nog nooit iemand naar gekeken. Het zou de wrijving binnen de pezen kunnen verminderen of de mechanische kracht van de spier kunnen vergroten. Maar dit botje zou ook helemaal niets kunnen doen.”

Het hebben van een fabella heeft volgens hem wel een aantal nadelen. Zo kan dit botje pijn in de knie veroorzaken.

Rol bij artrose?

Ook heeft Berthaume ontdekt, dat een fabella twee keer zo vaak voorkomt bij patiënten met knie-artrose. Het is echter nog onbekend of dit botje zelf ook een rol speelt in de ontwikkeling van slijtage aan het kraakbeen.

“De fabella is een bot dat geen duidelijke functie heeft, maar wel bij sommige mensen voor veel ongemak kan zorgen. Dit botje zou mogelijk dan ook verwijderd moeten worden zodra het pijnklachten gaat veroorzaken,”

aldus de Engelse onderzoeker.

Bronartikel

Het artikel is online in te zien.

Beoordeling van dit artikel:
Eugene Matthijssen

Geschreven door Eugène Mathijssen

Hoofdredacteur van Bewegen zonder Pijn. Gezondheidsjournalist en auteur van diverse gezondheidsboeken. Zijn belangstelling gaat vooral uit naar alternatieve behandelingsmogelijkheden en andere natuurlijke kruiden en substanties met geneeskrachtige eigenschappen.
Neem contact op Eugène Mathijssen

Deel dit bericht

Deel via e-mail

Blijf gratis op de hoogte

Tip: blijf gratis op de hoogte van het laatste artrose nieuws. Meld u aan!

Let op: het noemen van merknamen in uw reacties is niet toegestaan. Doet u dit toch, dan wordt uw reactie direct verwijderd.