Fastfoodbacteriën veroorzaken gewrichtsslijtage

Geplaatst door Eugène Mathijssen op 6 dec 2018

Fastfood kan lekker zijn, maar sloopt ook de gewrichten. Tot voor kort werd aangenomen, dat overgewicht de grote boosdoener was. Maar nu zijn er sterke aanwijzingen dat de gewrichten gaan slijten en ontsteken door schadelijke bacteriën die goed gedijen op vetrijke happen. Door de darmflora gezond te houden, zouden zelfs zwaarlijvige patiënten het slijtageproces kunnen afremmen.

Fastfood nieuws artrose
Het is bekend dat overmatige consumptie van fastfood kan leiden tot artrose. Wetenschappers waren er tot voor kort van overtuigd, dat overgewicht het kraakbeen in de gewrichten deed slijten. Nu wordt vermoed dat schadelijke bacteriën – die goed gedijen op vetrijk fastfood – een rol spelen bij artrose. Tevens werd ontdekt dat deze aandoening minder snel vordert bij zware patiënten met een gezonde darmflora.

Pijnlijke ontstekingen

Amerikaanse wetenschappers hebben aangetoond dat ongezonde bacteriën op fastfood zich ophopen in de darmen. Dit veroorzaakt ontstekingen. Als gevolg daarvan raakt het immuunsysteem van slag en gaat het de gezonde cellen van het kraakbeen aanvallen. Dit zorgt voor slijtage en pijnlijke ontstekingen.

“Overgewicht speelt een minder grote rol dan we aanvankelijk dachten. Zwaarlijvige mensen zouden artrose en andere gewrichtsklachten kunnen voorkomen door een goede probiotische mix te nemen. Deze bevat goede bacteriën die deze indringers onschadelijk maken in de darmen,”

aldus dr. Eric Schott van het Medisch Centrum van de Universiteit van Rochester in de VS.

Oligofructose

Voor deze studie voedde het team muizen met een vetrijk dieet, waardoor ze snel tweemaal zo dik werden. Een controlegroep kreeg uitsluitend mager voedsel. Bij de zwaarlijvige proefdiertjes werden veel hogere hoeveelheden aan bacteriën gemeten, die ontstekingen kunnen veroorzaken. Dit effect werd vrijwel volledig teniet gedaan door toevoeging van oligofructose aan het vetrijke dieet. Deze voedingsvezel stimuleert de groei van goede bifidobacteriën, die vaak aan yoghurtdranken worden toegevoegd. Daardoor namen de ontstekingen in de gewrichten en slijtage van het kraakbeen drastisch af.

Beoordeling van dit artikel:
Eugene Matthijssen

Geschreven door Eugène Mathijssen

Hoofdredacteur van Bewegen zonder Pijn. Gezondheidsjournalist en auteur van diverse gezondheidsboeken. Zijn belangstelling gaat vooral uit naar alternatieve behandelingsmogelijkheden en andere natuurlijke kruiden en substanties met geneeskrachtige eigenschappen.
Neem contact op Eugène Mathijssen

Deel dit bericht

Deel via e-mail

Blijf gratis op de hoogte

Tip: blijf gratis op de hoogte van het laatste artrose nieuws. Meld u aan!

Let op: het noemen van merknamen in uw reacties is niet toegestaan. Doet u dit toch, dan wordt uw reactie direct verwijderd.