Fibromyalgiepatiënten gezocht voor onderzoek medicinale cannabis

Geplaatst door Eugène Mathijssen op 17 okt 2019

Het LUMC in Leiden start weer een nieuwe studie naar de behandeling van fibromyalgie met medicinale cannabis en/of oxycodon. Daarvoor is de afdeling Pijnonderzoek op zoek naar deelnemers. Hebt u deze aandoening en wilt u meedoen? Leest u dan vooral dit artikel goed door.


De afdeling Pijnonderzoek Anesthesiologie van het LUMC in Leiden zoekt deelnemers voor het SPIRAL onderzoek naar de behandeling van fibromyalgie met medicinale cannabis en/of oxycodon.

Wat houdt het onderzoek in?

In eerder onderzoek hebben wij laten zien dat medicinale cannabis heel goed in staat is om fibromyalgiepijn te onderdrukken. De cannabis werd verdampt en geïnhaleerd.
In de huidige studie willen we in de thuissituatie bekijken of de combinatie van een lage dosis oxycodon en cannabis goede pijnstilling geeft met minder bijwerkingen dan bij gebruik van cannabis alleen of oxycodon alleen. Bij deelnamewens vult u eerst een vragenlijst in en bellen we u voor een afspraak in het LUMC.

Twaalf weken

Tijdens dit bezoek in Leiden bekijken we samen of u kunt deelnemen aan het SPIRAL onderzoek. Daarna behandelen we u 6 weken thuis met de pijnstillers cannabis en/of oxycodon, waarna er nog een periode van 6 weken volgt waarin u niets meer gebruikt maar waarin we u wel blijven volgen. De gehele studie duurt 12 weken. Tijdens deze twaalf weken bezoekt u iedere 2 weken het LUMC voor controle en uitgifte van de medicatie voor de komende weken. De behandeling, medicinale cannabis, oxycodon of de combinatie, die u krijgt wordt door loting bepaald.

Wie kan deelnemen aan het onderzoek?

  • Volwassen patiënten met de diagnose fibromyalgie door een reumatoloog

Deelname is niet mogelijk als er sprake is van:

  • Verslaving (alcohol, slaappillen, pijnstillers, cannabis)
  • Huidig langdurig gebruik van oxycodon, fentanyl of morfine
  • Andere pijnsyndromen naast fibromyalgie
  • Zwangerschap
  • Psychoses bij u zelf of in de familie

Wilt u meer weten?

Wilt u meer informatie en/of bent u geïnteresseerd in deelname aan het SPIRAL onderzoek? Stuur dan een mail naar Pijnonderzoek@lumc.nl.

Beoordeling van dit artikel:
Eugene Matthijssen

Geschreven door Eugène Mathijssen

Hoofdredacteur van Bewegen zonder Pijn. Gezondheidsjournalist en auteur van diverse gezondheidsboeken. Zijn belangstelling gaat vooral uit naar alternatieve behandelingsmogelijkheden en andere natuurlijke kruiden en substanties met geneeskrachtige eigenschappen.
Neem contact op Eugène Mathijssen

Deel dit bericht

Deel via e-mail

Blijf gratis op de hoogte

Tip: blijf gratis op de hoogte van het laatste artrose nieuws. Meld u aan!

Let op: het noemen van merknamen in uw reacties is niet toegestaan. Doet u dit toch, dan wordt uw reactie direct verwijderd.