Fruitvlieg zet wetenschap op spoor nieuw jicht-medicijn

Geplaatst door Eugène Mathijssen op 1 okt 2019

Wetenschappers hebben bij fruitvliegjes bestudeerd hoe urinezuur zich in het lichaam ophoopt. Ook hebben ze onderzocht hoe dit proces voorkomen kan worden. De bevindingen moeten op termijn leiden tot een nieuwe generatie medicijnen bij jicht en nierstenen.


Het nabootsen van jicht in fruitvliegjes heeft nieuwe doelen onthuld voor het behandelen van jicht en nierstenen. Onderzoekers van het Buck Instituut in Californië ontdekten een mechanisme dat de urinezuurspiegel in deze insecten reguleerde. Door het bestrijden van vrije radicalen kon de overproductie van urinezuur worden afgeremd, zodat de overlevingskansen van de fruitvliegjes toenamen.

Signaalroute

Het consumeren van te veel alcohol, rood vlees en suikerhoudende dranken draagt bij aan hoge niveaus urinezuur in het bloed en urine. Dit verhoogt onder andere het risico op jicht, nierstenen, overgewicht en diabetes. Bestaande medicijnen om verhoogde urinezuurspiegels terug te dringen, hebben vaak vervelende bijwerkingen en kunnen interacties met andere geneesmiddelen aangaan. Om beter te begrijpen hoe deze stof zich in het lichaam ophoopt, ontwikkelden wetenschappers een fruitvliegje dat heel gemakkelijk urinezuur in het lichaam opbouwt. Ze ontdekten dat de insulineachtige signaalroute een rol speelt bij het reguleren van urinezuurspiegels. Door deze route te onderdrukken, konden de hoeveelheden verlaagd worden.

Vrije radicalen

De opbouw van urinezuur kon worden verminderd door het afremmen van vrije radicalen. Dit zijn instabiele atomen die schade aan cellen kunnen veroorzaken. Dat deden de onderzoekers met behulp van antioxidanten, zoals vitamine C. En door een specifiek vrije radicalen producerend gen – NOX genaamd – te onderdrukken. Naast NOX spelen nog twee andere genen een rol bij hoge urinezuur-gehaltes. Op basis van deze kennis kan verder gezocht worden naar nieuwe medicijnen voor ziektes die veroorzaakt worden door ophoping van urinezuur.

Bronartikel

Het bronartikel is online in te zien.

Beoordeling van dit artikel:
Eugene Matthijssen

Geschreven door Eugène Mathijssen

Hoofdredacteur van Bewegen zonder Pijn. Gezondheidsjournalist en auteur van diverse gezondheidsboeken. Zijn belangstelling gaat vooral uit naar alternatieve behandelingsmogelijkheden en andere natuurlijke kruiden en substanties met geneeskrachtige eigenschappen.
Neem contact op Eugène Mathijssen

Deel dit bericht

Deel via e-mail

Blijf gratis op de hoogte

Tip: blijf gratis op de hoogte van het laatste artrose nieuws. Meld u aan!

Let op: het noemen van merknamen in uw reacties is niet toegestaan. Doet u dit toch, dan wordt uw reactie direct verwijderd.