Geneesmiddelencombinatie keert artrose om bij ratten

Geplaatst door Eugène Mathijssen op 11 mei 2020

Wat doe je als twee experimentele geneesmiddelen voor artrose maar gedeeltelijk werken? Juist, je gaat ze uit nieuwsgierigheid eens met elkaar combineren. Het resultaat was verbluffend: het afbraakproces van kraakbeen werd gestopt en nieuw weefsel werd gevormd.


Mensen met artrose hebben tot op heden slechts twee behandelopties: ontstekingsremmende pijnstillers of gewrichtsvervangende chirurgie. Het Salk Institute for Biological Studies in Californië heeft nu ontdekt, dat een combinatie van twee experimentele geneesmiddelen het afbraakproces van kraakbeen kan omkeren.

Groei stimuleren

Dit effect werd waargenomen bij ratten en in geïsoleerd menselijk kraakbeen. De onderzoekers hopen nu deze veelbelovende combinatietherapie voor menselijk gebruik verder te kunnen verfijnen. Eerder onderzoek had twee moleculen – alfa-KLOTHO en TGF beta-receptor 2 (TGFβR2) – aangewezen als potentiële geneesmiddelen voor de behandeling van artrose. Het eerste medicijn werkt op het netwerk van moleculen rondom kraakbeencellen, waardoor ze niet meer worden afgebroken. TGFβR2 werkt directer op kraakbeencellen door groei te stimuleren en afbraak te voorkomen.

Tekenen van herstel

Beide geneesmiddelen bleken in klinische studies slechts matige vormen van artrose af te remmen. Daarom vroegen de onderzoekers zich af wat er zou gebeuren als ze deze twee medicijnen zouden combineren. Dat werd getest bij ratten met artrose. Ze vertoonden al binnen zes weken tekenen van herstel: het kraakbeen werd dikker en er stierven minder cellen af.
“Vanaf de allereerste keer dat we deze combinatie van geneesmiddelen op enkele dieren testten, zagen we een enorme verbetering”, zegt onderzoekster Isabel Guillen-Guillen. “We bleven meer dieren behandelen en zagen dezelfde bemoedigende resultaten. We denken dat dit in de nabije toekomst een levensvatbare behandeling voor mensen met artrose kan zijn.”

Bronartikel

Het bronartikel is online in te zien.

Beoordeling van dit artikel:
[Totaal: 6   Gemiddelde:  5/5]
Eugene Matthijssen

Geschreven door Eugène Mathijssen

Hoofdredacteur van Bewegen zonder Pijn. Gezondheidsjournalist en auteur van diverse gezondheidsboeken. Zijn belangstelling gaat vooral uit naar alternatieve behandelingsmogelijkheden en andere natuurlijke kruiden en substanties met geneeskrachtige eigenschappen.
Neem contact op Eugène Mathijssen

Deel dit bericht

Deel via e-mail

Blijf gratis op de hoogte

Tip: blijf gratis op de hoogte van het laatste artrose nieuws. Meld u aan!

Let op: het noemen van merknamen in uw reacties is niet toegestaan. Doet u dit toch, dan wordt uw reactie direct verwijderd.

Reacties