Gewichtsverlies door alleen trainen heeft geen beschermend effect bij knieartrose

Geplaatst door Eugène Mathijssen op 5 dec 2017

Overgewicht is een grote risicofactor voor artrose. Flink wat overtollige kilo’s verliezen, kan slijtage van het kraakbeen in de knie aanzienlijk vertragen. Maar deze beschermende werking op het kniegewricht werd niet opgemerkt bij mensen die alleen afvielen door lichaamsbeweging. Wel als het trainingsprogramma werd gecombineerd met een dieet of als er uitsluitend een dieet werd gevolgd. Dat blijkt uit een onderzoek van de Universiteit van Californië.

Gewichtsverlies door alleen trainen heeft geen beschermend effect bij knieartrose

Onduidelijk

Kraakbeenverlies kan niet worden teruggedraaid. Daarom is het belangrijk om het risico te beperken of bij de eerste tekenen van artrose het slijtageproces proberen te vertragen. Het is aangetoond dat gewichtsverlies de afbraak van kraakbeen vertraagt bij mensen met overgewicht. Alleen was het nog onduidelijk of de methode die wordt gebruikt een verschil maakte. Daarom onderzocht een team van de Universiteit van Californië gedurende 96 maanden het effect van verschillende afslank regimes bij mensen met overgewicht.

Risicofactoren

Er werden 760 mannen en vrouwen geselecteerd met een Body Mass Index van 25 of meer. De deelnemers hadden matige knieartrose of risicofactoren voor deze aandoening. Ze werden onderverdeeld in een groep van 380 patiënten die hun gewicht stabiel moesten houden. De andere groep werd verder gesegmenteerd naar methode van gewichtsverlies: dieet én lichaamsbeweging, alleen dieet en alleen lichaamsbeweging. De onderzoekers gebruikten MRI om de mate van knieartrose vast te stellen aan het begin van het onderzoek, na 48 maanden en na 96 maanden.

Geen verschil

Niet verrassend is, dat de kraakbeendegeneratie significant lager was in de groep van het gewichtsverlies. Deze bevinding was echter alleen aanwezig bij deelnemers die door middel van voeding én lichaamsbeweging of alleen een dieet overgewicht waren kwijtgeraakt. De deelnemers die alleen trainden verloren net zo veel lichaamsgewicht. De afbraak van kraakbeenweefsel was echter net zo groot in vergelijking met de groep die stabiel op gewicht moest blijven. De onderzoekers concluderen dan ook dat alleen afvallen door lichaamsbeweging waarschijnlijk niet zo gunstig is voor het kniegewricht als afslankmethodes met een dieet.

Beoordeling van dit artikel:
[Totaal: 13    Gemiddelde: 4.7/5]
Eugene Matthijssen

Geschreven door Eugène Mathijssen

Hoofdredacteur van Bewegen zonder Pijn. Gezondheidsjournalist en auteur van diverse gezondheidsboeken. Zijn belangstelling gaat vooral uit naar alternatieve behandelingsmogelijkheden en andere natuurlijke kruiden en substanties met geneeskrachtige eigenschappen.
Neem contact op Eugène Mathijssen

Deel dit bericht

Deel via e-mail

Blijf gratis op de hoogte

Tip: blijf gratis op de hoogte van het laatste artrose nieuws. Meld u aan!

Let op: het noemen van merknamen in uw reacties is niet toegestaan. Doet u dit toch, dan wordt uw reactie direct verwijderd.

Reacties