Gewrichtssmeervloeistof speelt sleutelrol bij artrosepijn

Geplaatst door Eugène Mathijssen op 10 sep 2019

Gewrichtsvloeistof blijkt een rol te spelen bij artrosepijn. Dat is recent aangetoond door de Universiteit van Cambridge. Ontstekingsstoffen worden in de gewrichtsvloeistof opgenomen en komen in direct contact met de zenuwcellen van de gewrichten.


Een team van de Universiteit van Cambridge in Engeland heeft aangetoond, dat gewrichtssmeervloeistof een pijnreactie kan veroorzaken bij artrose. Deze vloeistof is een heldere substantie dat een dun laagje vormt over het kraakbeen. Daardoor kunnen beide gewrichtshelften soepel over elkaar glijden.

Zenuwcellen

Bij artrose ontstaan vrijwel altijd ontstekingen. Deze ontstekingsstoffen komen ook terecht in de gewrichtsvloeistof. Omdat bij slijtage van het kraakbeen de viscositeit van dit smeermiddel afneemt, kunnen deze ontstekingsstoffen in direct contact komen met de zenuwcellen van het gewricht. Daardoor kan een gevoel van pijn ontstaan.

Specifieke componenten

“Artrose is een pijnlijke aandoening, maar we weten nog maar weinig over de oorzaak van de pijn,”

zegt onderzoeksleider Sam Chakrabarti.

“We waren benieuwd of gewrichtssmeervloeistof daarbij een rol zou spelen. Dat bleek dus het geval te zijn.”

Volgens hem moet het in de toekomst mogelijk zijn om specifieke componenten in gewrichtssmeervloeistof te identificeren die pijn kunnen veroorzaken. Vervolgens kan getest worden welke medicijnen het meest effectief kunnen zijn bij artrosepijn.

“Onze techniek kan eenvoudig worden toegepast in laboratoria over de hele wereld.”

Bronartikel

Het bronartikel is online in te zien.

Beoordeling van dit artikel:
[Totaal: 3    Gemiddelde: 4.7/5]
Eugene Matthijssen

Geschreven door Eugène Mathijssen

Hoofdredacteur van Bewegen zonder Pijn. Gezondheidsjournalist en auteur van diverse gezondheidsboeken. Zijn belangstelling gaat vooral uit naar alternatieve behandelingsmogelijkheden en andere natuurlijke kruiden en substanties met geneeskrachtige eigenschappen.
Neem contact op Eugène Mathijssen

Deel dit bericht

Deel via e-mail

Blijf gratis op de hoogte

Tip: blijf gratis op de hoogte van het laatste artrose nieuws. Meld u aan!

Let op: het noemen van merknamen in uw reacties is niet toegestaan. Doet u dit toch, dan wordt uw reactie direct verwijderd.

Reacties