Groenlipmossel wint terrein bij vrouwen boven de 50

Geplaatst door Eugène Mathijssen op 25 mei 2020

Er zijn verschillende supplementen die kunnen worden gebruikt ter bevordering van het bewegingsapparaat. Zo heb je bijvoorbeeld groenlipmossel, curcumine, zwarte bes-blad, supplementen met MSM, collageen, glucosamine, chondroitine en CBD-olie. Bewegenzonderpijn.com heeft onderzoek gedaan naar het gebruik van gezondheidssupplementen onder 7260 vrouwelijke respondenten van 50 jaar of ouder die last hebben artrose. De opvallendste onderzoeksresultaten staan hieronder beschreven.

Artrose bij vrouwen van 50 plus

Artrose is een reumatische aandoening aan de gewrichten. Het begint vaak bij een ontsteking in het kraakbeen, wat vervolgens kan leiden tot kraakbeenslijtage. Hierdoor wordt het kraakbeen minder elastisch. Dit kan pijn veroorzaken, maar dit kan ook leiden tot stijfheid en zwellingen rondom het gewricht. In sommige gevallen zal het lichaam proberen de verslechterde functie van het kraakbeen op te vangen met bot uitgroeisels, ook dit kan leiden tot pijn en stijfheid. Artrose kan op elke leeftijd voorkomen, hoewel naarmate men ouder wordt de kans op artrose toeneemt. In 2019 werd bij 1.467.200 mensen de diagnose artrose gesteld, waarvan 513.900 mannen en 953.300 vrouwen. De kans dat je als vrouw gediagnosticeerd wordt met deze aandoening is dus een stuk groter.

Groenlipmossel wint terrein ten opzichte van Glucosamine

Glucosamine is een lichaamseigen stof die voorkomt in bijna alle weefsels van het menselijk lichaam. Het is een bouwstof van het kraakbeen, vandaar dat het een veel gebruikt gezondheidssupplement is voor mensen met artrose. Ook de groenlipmossel is populair; dit is een mosselsoort uit Nieuw-Zeeland. Het bestaat uit verschillende componenten, zoals; omega 3-vetzuren, furaan vetzuren, glycosaminoglycanen en eiwitten. Vaak wordt er gekozen voor vloeibare groenlipmossel wanneer iemand last heeft van artrose, omdat het een natuurlijke ontstekingsremmer is die goed werkt op het gebied van de gewrichten. Onderstaande grafiek toont het verschil in gebruik aan van beide supplementen:

Groenlipmossel wint terrein

In het verleden maakte 38,2 procent van de respondenten gebruik van glucosamine supplementen, terwijl maar 18,7 procent van de respondenten gebruik maakte van het gezondheidssupplement groenlipmossel. Op de vraag welke supplementen de respondenten op dit moment gebruiken wordt een ander antwoord gegeven. Op dit moment maakt slechts 14,7 procent van de respondenten gebruik van glucosamine supplementen, ten opzichte van 20,1 procent van de respondenten die groenlipmossel als gezondheidssupplement voor de gewrichten gebruiken. Uit de resultaten kan opgemaakt worden dat groenlipmossel terrein wint bij vrouwen boven de 50 ten opzichte van traditionele behandelingen met glucosamine. Waar in het verleden glucosamine vaker werd gebruikt, is op dit moment groenlipmossel populairder bij vrouwen van 50 jaar en ouder die last hebben van artrose.

Beoordeling van dit artikel:
Eugene Matthijssen

Geschreven door Eugène Mathijssen

Hoofdredacteur van Bewegen zonder Pijn. Gezondheidsjournalist en auteur van diverse gezondheidsboeken. Zijn belangstelling gaat vooral uit naar alternatieve behandelingsmogelijkheden en andere natuurlijke kruiden en substanties met geneeskrachtige eigenschappen.
Neem contact op Eugène Mathijssen

Deel dit bericht

Deel via e-mail

Blijf gratis op de hoogte

Tip: blijf gratis op de hoogte van het laatste artrose nieuws. Meld u aan!

Let op: het noemen van merknamen in uw reacties is niet toegestaan. Doet u dit toch, dan wordt uw reactie direct verwijderd.