Chinese wetenschappers: deze groente kan artrose stoppen

Geplaatst door Eugène Mathijssen op 24 feb 2023

Volgens Chinese wetenschappers heeft spinazie de potentie om beschadigd kraakbeen te herstellen. Leest u vooral het artikel goed door voordat u naar de winkel rent om deze groente te kopen. Het gaat namelijk om een specifiek eiwit dat in kraakbeencellen moet worden getransplanteerd. Testen bij muizen lieten de aangroei van nieuw weefsel zien.

Chinese onderzoekers vermoeden dat het planten van spinazie-eiwit in menselijke cellen een succesvolle behandeling van artrose kan zijn. Onderzoekers van de Zhejiang University richten zich op een specifiek deel van de plantencel dat licht in energie omzet. Testen bij muizen lieten veelbelovende resultaten zien. Na transplantatie van de fotosynthetische eiwitten werd de groei van nieuwe en gezonde kraakbeencellen waargenomen.

Verouderingsproces

De Chinese wetenschappers hebben sterke aanwijzingen dat fotosynthetische eiwitten uit spinazie het verouderingsproces van cellen zouden kunnen vertragen. Dit opent de deur naar nieuwe technologieën om het verouderingsproces in een lagere versnelling te zetten. Ze zien een ‘veelbelovend potentieel’ van hun vinding bij de behandeling van degeneratieve aandoeningen, zoals artrose.

Jonge spinaziebladeren

Fotosynthese betekent ‘samenstellen door middel van licht’. Dit is het proces waarbij planten energie uit zonlicht halen. Een plant vangt de energie van de zon op met zijn bladeren en gebruikt deze om glucose te maken uit water en koolstofdioxide. In het onderzoek isoleerden de wetenschappers thylakoïden uit jonge spinaziebladeren. Dit is het deel waar licht in energie wordt omgezet in planten. Deze fotosynthetische eiwitten kunnen het cel-anabolisme van gedegenereerd kraakbeen verbeteren om artrose te behandelen. Anabolisme is het proces waarbij via synthese van complexe moleculen nieuw celmateriaal wordt gevormd. Het onderzoeksteam heeft patent aangevraagd op deze nieuwe en veelbelovende technologie om artrose te behandelen.

Bronartikel

Het bronartikel is online in te zien.

Beoordeling van dit artikel:
Eugene Matthijssen

Geschreven door Eugène Mathijssen

Hoofdredacteur van Bewegen zonder Pijn. Gezondheidsjournalist en auteur van diverse gezondheidsboeken. Zijn belangstelling gaat vooral uit naar alternatieve behandelingsmogelijkheden en andere natuurlijke kruiden en substanties met geneeskrachtige eigenschappen.
Neem contact op Eugène Mathijssen

Deel dit bericht

Deel via e-mail

Blijf gratis op de hoogte

Tip: blijf gratis op de hoogte van het laatste artrose nieuws. Meld u aan!

Let op: het noemen van merknamen in uw reacties is niet toegestaan. Doet u dit toch, dan wordt uw reactie direct verwijderd.