‘Handtekening’ in de hersenen helpt bij diagnosticeren fibromyalgie

Geplaatst door Eugène Mathijssen op 20 dec 2016

fibromyalgie-hersenenFibromyalgie is een moeilijk te diagnosticeren en te behandelen ziekte. De symptomen komen immers overeen met veel andere chronische aandoeningen. Ook bestaan er nog medische professionals die denken dat fibromyalgie niet eens bestaat. Wetenschappers hebben nu een ‘handtekening’ in de hersenen ontdekt, waarmee met 93 procent zekerheid de aanwezigheid van deze ziekte kan worden vastgesteld.

Neurologische patronen

Fibromyalgie gaat gepaard met chronische pijn en stijfheid verspreid over het lichaam. Andere symptomen zijn: vermoeidheid, angst, stemmingsstoornissen en een slechte nachtrust. Veel specialisten herkennen deze aandoening niet of ontkennen het bestaan ervan zelfs. Wetenschappers van de universiteiten van Colorado, Barcelona en Melbourne hebben nu in de hersenen neurologische patronen ontdekt die samenhangen met de overgevoeligheid voor pijn bij patiënten met fibromyalgie.

Een van de door de onderzoekers gemaakte afbeeldingen die de gebieden aanwijzen waar mensen met fibromyalgie een afwijkend patroon laten zien. Bron: zie beneden (gehele artikel is op te vragen bij redactie).

Een van de door de onderzoekers gemaakte afbeeldingen die de gebieden aanwijzen waar mensen met fibromyalgie een afwijkend patroon laten zien. Bron: zie beneden (gehele artikel is op te vragen bij redactie).

Efficiënter behandelen

Volgens de onderzoekers is dit een nuttige ontdekking, omdat fibromyalgie nu aangemerkt kan worden als een hersenaandoening.

“Deze ‘handtekening’ in de hersenen kan ons helpen deze aandoening te herkennen, zodat fibromyalgie beter en efficiënter kan worden behandeld,”

aldus onderzoekster Marina López-Solà.

Bron

Een (Engelstalige) samenvatting van de publicatie is online te bekijken. Neem contact op met de redactie (bij voorkeur per e-mail, via het contactformulier) indien u het gehele bronartikel wilt ontvangen als PDF. Vermeld daarbij dat het om het artikel over fibromyalgie en de hersenen gaat.

Beoordeling van dit artikel:
Eugene Matthijssen

Geschreven door Eugène Mathijssen

Hoofdredacteur van Bewegen zonder Pijn. Gezondheidsjournalist en auteur van diverse gezondheidsboeken. Zijn belangstelling gaat vooral uit naar alternatieve behandelingsmogelijkheden en andere natuurlijke kruiden en substanties met geneeskrachtige eigenschappen.
Neem contact op Eugène Mathijssen

Deel dit bericht

Deel via e-mail

Blijf gratis op de hoogte

Tip: blijf gratis op de hoogte van het laatste artrose nieuws. Meld u aan!

Let op: het noemen van merknamen in uw reacties is niet toegestaan. Doet u dit toch, dan wordt uw reactie direct verwijderd.