Kan deze simpele ‘hersentruc’ spierzwakte bij artrose voorkomen?

Geplaatst door Eugène Mathijssen op 13 sep 2022

Uw spieren versterken zonder te bewegen? Dat lijkt te mooi om waar te zijn. Volgens onderzoekers aan de universiteit van Ohio is dit wel degelijk mogelijk. Heeft u last van artrose en heeft u door de pijn moeite met bewegen? Probeer dan eens deze simpele ‘hersentruc’ uit.

Mensen met artrose hebben door de pijn de neiging om minder te bewegen. Dit heeft als gevolg dat de spieren rond het aangetaste gewricht verzwakken. Daardoor wordt het gewricht minder stabiel en wordt het slijtageproces van het kraakbeen in een hogere versnelling gezet. Minimaal een half uur per dag wandelen, fietsen of zwemmen helpt om de spieren sterk en soepel te houden. Maar lichaamsbeweging is misschien niet de enige manier om spierzwakte te voorkomen…

Mentale energie

De Engelse psychotherapeut Terence Watts denkt dat een simpele ‘hersentruc’ het spierweefsel kan versterken. “Alleen al door je voor te stellen dat je aan het bewegen bent, kunnen spieren sterker en soepeler gemaakt worden,” zegt hij.
Hij verwijst daarbij naar een al wat oudere studie uit 2014 van de universiteit van Ohio. Tijdens dit onderzoek werden de armen van de deelnemers vier weken lang in een gipsverband gewikkeld, waardoor de spieren rond de polsen door inactiviteit zwakker werden. Een groep moest gaan zitten en zich voorstellen dat ze 11 minuten aan het sporten waren. Daarbij moesten ze al hun mentale energie richten op het verbeelden van het buigen van de armspieren. Deze oefening werd vijf dagen achter elkaar herhaald.

Twee keer zo sterk

Vergeleken met de mensen die niets hoefden te doen, waren de polsspieren van de leden van de oefengroep twee keer zo sterk.
“Natuurlijk zal de mentale training op zich geen enorme verbetering van de conditie opleveren, maar je wordt er wel fitter van zonder fysieke inspanning,” zegt Watts. “Ik raad aan om elke ochtend 10 minuten deze ‘hersentruc’ te doen. Sluit je ogen en stel je voor dat je aan het wandelen, fietsen of zwemmen bent. Het effect wordt versterkt door daarna nog wat echte lichaamsbeweging uit te voeren.”

Bronartikel

Het bronartikel is online in te zien. 

Beoordeling van dit artikel:
Eugene Matthijssen

Geschreven door Eugène Mathijssen

Hoofdredacteur van Bewegen zonder Pijn. Gezondheidsjournalist en auteur van diverse gezondheidsboeken. Zijn belangstelling gaat vooral uit naar alternatieve behandelingsmogelijkheden en andere natuurlijke kruiden en substanties met geneeskrachtige eigenschappen.
Neem contact op Eugène Mathijssen

Deel dit bericht

Deel via e-mail

Blijf gratis op de hoogte

Tip: blijf gratis op de hoogte van het laatste artrose nieuws. Meld u aan!

Let op: het noemen van merknamen in uw reacties is niet toegestaan. Doet u dit toch, dan wordt uw reactie direct verwijderd.